Política

Assalt final a Fal·luja

ofensiva Forces iraquianes entren a la ciutat, la primera gran població que va conquerir Estat Islàmic el 2014 moSsul El govern iraquià la vol recuperar per poder-se centrar en la reconquesta de Mossul, al nord

Les forces iraquianes van iniciar ahir a la matinada l'assalt final a Fal·luja, bastió d'Estat Islàmic, a tocar de Bagdad, en la fase decisiva de l'ofensiva iniciada fa una setmana. Conduïdes pel servei d'elit del contraterrorisme, la unitat de combat més ben entrenada de l'Iraq, les forces governamentals van entrar a Fal·luja a l'alba per tres llocs diferents. Hores abans, avions de l'aviació internacional havien bombardejat posicions d'Estat Islàmic (EI) a tot el front de defensa gihadista per debilitar-lo.

La intensificació dels combats en aquest punt clau, la primera ciutat important que va conquerir EI i un bastió sunnita de primer ordre –vegeu peça–, coincideix amb l'ofensiva a Síria, on forces kurdes, àrabs i cristianes ataquen EI al nord i a l'oest de Raqqa, la capital del declarat califat islamista. Forces kurdes també estan atacant aquests dies Estat Islàmic prop de Mossul,
la gran ciutat de més
de dos milions d'habitants del nord iraquià, en poder dels gihadistes des de l'estiu del 2014.

L'ofensiva per reconquerir Fal·luja podria ser una de les més difícils per a les forces iraquianes malgrat l'afebliment d'Estat Islàmic en aquests últims mesos. A la ciutat, hi viuen encara uns 50.000 civils, alguns dels quals són utilitzats com a escuts humans pels gihadistes.

Si finalment l'exèrcit iraquià recupera Fal·luja, el govern tindrà per primer cop en dos anys el control dels centres de població més importants al llarg del riu Eufrates, després d'haver reconquerit en els últims mesos Hit i Ramadi, l'altra gran ciutat de la província d'Anbar, de majoria sunnita.

El control de tota aquesta zona permetrà al govern iraquià reduir els atacs amb cotxe bomba que, de manera constant, han colpit Bagdad recentment. Els pitjors, el 22 de maig passat, quan van morir més de 150 persones, però aquest cap de setmana mateix cap a una quinzena de persones han perdut la vida en dos atemptats en barris de la capital.

Des del març del 2015, l'exèrcit iraquià ha fet retrocedir Estat Islàmic arreu del país. Ara, els gihadistes només en controlen el 14%, quan havien tingut presència en gairebé el 40%. Entre les ciutats importants caigudes, hi ha Tikrit, on va néixer Saddam Hussein.

El govern iraquià, que també té el suport militar de les milícies xiïtes proiranianes, vol conquerir Fal·luja per poder-se centrar en Mossul, on calcula entrar a finals d'aquest any. Fonts nord-americanes no són, però, tan optimistes i creuen que la reconquesta no es produirà fins a l'any vinent.

50.000
civils
viuen encara a Fal·luja, un bastió gihadista a uns 50 quilòmetres de Bagdad.
14
per cent
del territori iraquià controla encara Estat Islàmic. N'havia tingut el 40%.

La “ciutat de les mesquites”, feu integrista sunnita

afp

Molts iraquians anomenen Fal·luja el “cap de la serp”, perquè és en aquesta ciutat on va començar la conquesta, per part d'Estat Islàmic, de nombroses poblacions i territoris a l'Iraq i a Síria, el mes
de gener del 2014. El juny següent arribarien a Mossul.

Situada a tocar del riu Eufrates, a 50 quilòmetres a l'oest de Bagdad, Fal·luja és una població comercial i un destacat centre religiós de
la minoria sunnita iraquiana.
La presència de centenars
de minarets li ha valgut el nom de “ciutat de les mesquites”.

Construïda en un corredor de rutes cap a l'Aràbia Saudita i Jordània, la ciutat va ser de les primeres a l'Iraq on va arrelar la ideologia extremista wahabista. Les tribus sunnites sempre han estat influents en aquesta ciutat, on hi va haver nombroses revoltes després de la invasió nord-americana del 2003.

L'antic president Saddam Hussein va fer empresonar nombrosos predicadors radicals de Fal·luja, tot i que la ciutat no li va ser especialment hostil i es va beneficiar de les polítiques del règim favorables als àrabs sunnites.

El 31 de març del 2003, els insurgents van atacar un comboi que transportava quatre empresaris nord-americans de la societat militar privada Blackwater. Els empresaris van ser morts i els seus cossos, penjats dalt d'un pont sobre l'Eufrates. Des de llavors, és conegut com el pont Blackwater.

Un any i mig després, durant l'operació Fúria Fantasma, més de 10.000 soldats americans i 2.000 d'iraquians van atacar Fal·luja. L'ofensiva, que tenia com a objectiu conquerir la ciutat, considerada el principal bastió d'Al-Qaida a l'Iraq,
va esdevenir la batalla més sagnant per a l'exèrcit americà, amb més de 100 soldats morts i uns 500 de ferits. Entre 1.000 i 1.500 insurgents van ser morts. També hi van morir centenars de civils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA