Política

tribunals

procés sobiranista

El TC suspèn cautelarment part de la llei contra la pobresa energètica i antidesnonaments

La norma tenia com a objectiu facilitar l'accés a l'habitatge i el govern espanyol argumenta que el Govern no té competència en aquest àmbit

L'executiu de Rajoy explica que el recurs busca evitar que Catalunya faci canvis en els mecanismes judicials

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha suspès cautelarment els articles contra desnonaments de la llei 24/2015 d'emergència social del Parlament de Catalunya que el govern espanyol va impugnar el passat 29 d'abril. Els magistrats han admès a tràmit el recurs de l'executiu espanyol, que reclamava la suspensió automàtica dels preceptes impugnats d'acord a l'article 161.2 de la Constitució, i ara disposen de cinc mesos per emetre sentència, aixecar la suspensió o bé prorrogar-la justificant la decisió.

Després de la manifestació d'aquest cap de setmana a Barcelona, fonts del TC destaquen que la suspensió és automàtica, i no una decisió dels magistrats, que “no poden fer altra cosa” que admetre a tràmit el recurs del govern espanyol si es presenta complint tots els requisits, i aplicar l'article 161.2 a petició del president del govern espanyol. 

Els magistrats han traslladat la demanda al Congrés dels Diputats, al Senat i a la Generalitat de Catalunya, que disposen de quinze dies per personar-se al procés i formular al·legacions. L'admissió no suposa cap presa de decisió sobre el fons de la qüestió per part dels magistrats.

En concret, el TC deixa en suspensió cautelar els articles 2 (apartat 2), 3, 4, 5 (apartat 1, 2, 3, 4, i 9), 7, la disposició addicional, la disposició transitòria segona (apartat primer i apartat segon el que fa referència a l'aplicació de l'article 7) i la disposició final tercera de la Llei. Són articles relacionats bàsicament amb l'emergència habitacional.

El govern espanyol assegura que el recurs no té un rerefons polític, sinó que busca evitar que Catalunya faci canvis en els mecanismes judicials vinculats als desnonaments i en el regulació del dret de propietat. Entre d'altres, l'admissió a tràmit deixa en suspens el paper decisori que la llei reserva a la mediació en casos d'impagaments de lloguer o hipoteca que poden derivar en desnonament, així com la possibilitat que a Catalunya es pugui iniciar un procediment judicial específic per resoldre temes vinculats als desnonaments.

L'article 5 de la llei 24/2015 és el que principalment parla de desnonaments i el govern espanyol en recorre els punts 1,2,3,4 i 9. Obliga als grans tenidors d'habitatges i a les persones jurídiques que hagin adquirit un habitatge via execució hipotecària, a plantejar alternatives de lloguer social a les famílies que no pugui fer front al pagament de la hipoteca, abans d'iniciar qualsevol procediment judicial per impagament.

Pel que fa a l'article 7, el govern estatal no està d'acord amb què l'administració pugui resoldre la cessió obligatòria d'habitatges, per un període de tres anys, en el cas que siguin habitatges buits propietat de persones jurídiques obligades a pagar l'impost sobre els habitatges buits (també recorregut per l'Estat) o que disposi d'habitatges buits en un municipi en el que hi hagi, com a mínim , una família amb risc d'exclusió social. “Vulnera el principi d'igualtat i la regulació del dret de propietat”, ha interpretat Sáenz de Santamaría.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLÍTICA

Es reprèn el judici contra els independentistes catalans

MADRID

Diversos eurodiputats es queixen a Tajani per l’acte que La Falange i Democracia Nacional preveuen fer a l’Eurocambra

Brussel·les

Homs creu que els interrogatoris de les acusacions són “propis d’un judici sobre desobediència” i no de rebel·lió

Madrid

Mundó diu que signar conjuntament el decret per fer l’1-O “emfatitzava el caràcter polític del moment”

Madrid

Paul Newman, expert en drets humans diu que el judici s’hauria de fer en un “tribunal internacional”

madrid

Borràs nega que el seu departament comprés les urnes i diu que només hi havia un “acord marc” per a eleccions

barcelona

Bassa diu que va assumir la gestió directa dels centres cívics per evitar “problemes” als directors

barcelona

Torrent i tres expresidents del Parlament demanen l’alliberament de Forcadell a Madrid

madrid

Felip VI considera que no és “admissible” apel·lar a “una suposada democràcia per sobre del dret”

Madrid