Política

societat

procés sobiranista

Reinicia proposa tres vies per validar el procés

La plataforma proposa un multireferèndum, una macroenquesta o una consulta impulsada per la ciutadania

La plataforma Reinicia Catalunya ha suggerit aquest dimarts tres possibles vies per dilucidar si el procés constituent d'una Catalunya independent compta amb l'aval ciutadà: una macroenquesta, un referèndum o una consulta popular.

En una compareixença davant la comissió d'estudi del procés constituent del Parlament, el membre promotor Reinicia Catalunya Jaume López ha instat el Parlament a fixar un calendari: “Ara toca demostrar-li al món que podem fer un procés constituent participatiu com mai abans s'ha vist, i no només mobilitzacions”.

El procés constituent, segons el seu parer, s'ha de dur a terme en quatre fases: debats temàtics per tot Catalunya, el trasllat d'aquests debats a les institucions i al Parlament, una comissió mixta de ciutadans elegits aleatòriament i representants electes del Parlament i, finalment, la redacció i votació de la Constitució.

López ha proposat que la nova Constitució pugui ser ratificada mitjançant tres possibles vies: una votació emparada a la llei catalana de consultes no refrendàries i promoguda a partir d'una recollida de firmes ciutadana, una macroenquesta a càrrec del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat sobre diferents temes amb un àmplia majoria representativa, o bé un referèndum.

En la seva compareixença, López ha reclamat un paper protagonista per a la societat civil catalana en un procés constituent “obert, transparent, inclusiu i participatiu”.

De la seva banda, el representant de Reinicia Jordi Rich ha assegurat que la primera fase del procés, la convenció constituent, ja s'està organitzant en barris, i per a això ha proposat una metodologia basada primer en la informació i formació dels participants sobre eixos temàtics i a continuació en la participació de la ciutadania mitjançant una xarxa de debats.

Reinicia Catalunya està formada per tretze entitats que han promogut debats sobre les bases constituents d'un Estat català, han proposat esborranys constitucionals i han promogut una metodologia per a l'elaboració d'una Constitució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona