Política

política catalana

la desconnexió d'Espanya

JxSí i la CUP esbossen la primera llei de desconnexió

Registren el primer text legal destinat a crear l'agència de protecció social

L'ens gestionarà els ajuts que ara ofereix la Generalitat i assumirà les pensions i les contribucions a la seguretat social en la futura república

El registre del Parlament va segellar ahir el primer text d'una de les tres lleis que han d'assegurar jurídicament la desconnexió de l'Estat espanyol. Es tracta de la norma que haurà de regular tots els ajuts, es calcula que n'hi ha 169, que els ciutadans reben de l'Estat per garantir el seu projecte vital, des de la renda mínim d'inserció fins a les contribucions a la seguretat social i les pensions, ja siguin per orfandat, jubilació o invalidesa. És l'anomenada llei de protecció social.

La nova proposta legislativa arriba, a més a més, amb la rúbrica de Junts pel Sí i la CUP, tot i la pressió a la qual estan sotmesos tots dos partits a causa de la negociació dels pressupostos. Diputats d'ambos grups es van presentar junts a les oficines del registre, però les explicacions del contingut de la llei es van fer per separat.

Aquest primer cos legislatiu de la futura república arriba, però, trossejat. Les forces independentistes han optat per dividir en dues parts la llei i l'articulat que van presentar ahir es refereix exclusivament a la creació de l'agència de protecció social, un nou òrgan administratiu que, un cop estigui en marxa, gestionarà, en una primera fase, les prestacions socials que ja són competència de la Generalitat. En el futur, també serà l'ens que haurà d'estar preparat per rebre i gestionar les prestacions que ara són competència de l'Estat espanyol, les contribucions a la seguretat social i les pensions. És el volum més important i rellevant que reben els ciutadans i voreja els 30.000 milions d'euros. El seu traspàs dependrà de les negociacions que es portin a terme amb el govern espanyol quan el govern català ho tingui tot a punt per fer efectiva la ruptura amb l'estat espanyol i es negociï la distribució d'actius i passius.

Precisament, el model i la regulació d'aquestes prestacions més significatives, que també han de formar part del contingut de la llei de protecció social, és el que es debatrà i concretarà en una segona fase. Serà la part més polèmica i complexa i ahir des de la CUP ja es demanava als ponents “valentia” per afrontar el redactat d'una “llei integral que sigui universal i que tingui en compte els drets de les persones més desfavorides i reconegui els treballs reproductius, de cures, i de la llar”, va avançar la diputat Mireia Vehí. Els ponents de la llei calculen que aquesta segona part es podria presentar a final d'any.

Primera fase

De moment, però, els primers esforços s'han destinat a crear l'agència com a organisme autònom que dependrà de la conselleria a qui corresponen els temes relacionats amb la protecció social dels ciutadans. En aquest cas, la de Treball, Afers Socials i Famílies. Aquest nou ens haurà de retre comptes al Parlament i el seu màxim dirigent serà nomenat per la cambra catalana a proposta del govern. A més del president, l'estructura també inclou un consell en què participaran els agents econòmics i socials. Quant a funcions, a més de la gestió i coordinació en un sol ens de tots els ajuts que hores d'ara es troben distribuïts per diversos departaments i conselleries, l'agència també assumirà el pagament i la recaptació dels recursos.

La creació d'una agència de protecció social ja queda recollit en l'Estatut d'Autonomia i, de fet, hi ha comunitats com Múrcia i Canàries que ja disposen d'oficines pròpies. A aquest fet s'hi aferren els dirigents polítics catalans per evitar que la llei sigui impugnada pel govern espanyol davant del Constitucional. Per aquesta raó, la diputada de la CUP, Mireia Vehí, admetia ahir que “és un organisme de caire autonòmic que no desobeeix el marc legal i polític”. Ara bé, també confirmava que “és un òrgan imprescindible per continuar caminant cap a la ruptura”, va afegir-hi la diputada.

El text de la llei, després de ser registrat al Parlament haurà de passar el tràmit d'esmenes fins al seva aprovació final en un ple del Parlament que podria celebrar-se a finals de juliol si el TC no ho impedeix. Malgrat que els grups independentistes pensen que no hi ha motius per la impugnació de la llei, la CUP ja va demanar ahir determinació per avançar i continuar elaborant una llei que és eina imprescindible per transitar el camí de la ruptura.

LES FRASES

És una agència necessària per gestionar la seguretat social com es fa en un estat qualsevol
Chakir el Homrani
diputat de jxsí
Estem caminant cap a la ruptura però encara en un marc autonòmic
Mireia Vehí
Diputada de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona