Política

Hollande busca una sortida

El govern francès intenta rebaixar la conflictivitat en la protesta contra la polèmica reforma laboral

Washington avisa del perill d'atemptats terroristes a França i a Europa durant l'Eurocopa i el Tour

Quan falten només deu dies per a la inauguració de l'Eurocopa 2016 de futbol, el govern francès intenta desesperadament desactivar el conflicte social que viu el país des de fa quatre mesos a causa de la polèmica reforma laboral i que amenaça de paralitzar l'activitat.

El servei del ferrocarril es va afegir ahir a la protesta amb una vaga il·limitada per forçar canvis en la jornada laboral dels empleats de la companyia estatal, la SNCF. La reivindicació no està directament relacionada amb la reforma laboral, però el govern es va afanyar a apagar aquest foc suplementari pressionant perquè la negociació entre els sindicats i la direcció de l'SNCF donés els seus fruits.

En la mateixa línia d'intentar apaivagar els ànims, el govern va anunciar ahir un increment salarial per als professors mentre que, la vigília, Hollande va fer marxa enrere en el pla de retallar els crèdits per a la recerca. Aquests darrers gestos van provocar reaccions d'ironia per part de l'oposició de dreta: “Nadal és al maig”, va declarar el president del Senat, Gérard Larcher, mentre el diari Le Monde titulava: “El govern busca la pau social”.

Tot i aquestes cessions, l'executiu socialista va reiterar ahir la seva determinació a a mantenir el polèmic projecte de llei. “Recular –va dir Valls al Parlament– seria una falta política”. El projecte “no es retirarà”, va advertir Hollande al diari regional Sud Ouest. Però el grup socialista de la cambra està molt dividit sobre el text, especialment en l'article que dóna prioritat als convenis d'empresa en lloc dels col·lectius.

Els sindicats –les confederacions majoritàries, CGT i FO– insisteixen a reclamar la retirada del projecte de reforma laboral. Però una tímida represa del diàleg s'obria ahir després d'una conversa telefònica, dissabte passat, entre el primer ministre Valls i el líder de la CGT, Philippe Martinez. “Ens ho prenem com una voluntat de dialogar; és el que demanem des de fa tres mesos”, va comentar ahir el dirigent sindical. Ahir al matí, la ministra de Treball, Myriam El Khomri, va dir que espera “propostes de la CGT”.

Al carrer, la vaga continuava ahir a les refineries de petroli, però la mobilització de la patronal i dels poders públics va permetre, segons la Unió francesa de les indústries petrolieres, “una millora molt notable” del subministrament a les benzineres, col·lapsades aquests dies per la por a la falta de carburant.

Per Hollande i el seu govern –en cotes rècord d'impopularitat–, la llei que s'està debatent al Parlament ha de permetre adaptar les regles laborals a la realitat de les empreses i afavorir així la lluita contra un atur endèmic, que a França se situa en el 10%. Per contra, els detractors del text alerten que agreujarà la precarietat dels assalariats. Dilluns, el Comitè de Turisme de París i la seva regió va deplorar les conseqüències d'aquests “esdeveniments socials” (les protestes) sobre la imatge del país. “Les escenes de guerrilla en ple París, vistes arreu del món, reforcen el sentiment de por i d'incomprensió dels visitants en un context ja d'ansietat”, va declarar el president de l'entitat, Frédéric Valletoux. Pel dirigent del sector, després d'una arrencada d'any marcada pels atemptats gihadistes del 13 de novembre a París, “encara hi ha temps per salvar la temporada turística posant fi als bloquejos” abans de l'Eurocopa 2016, que tindrà lloc entre el 10 de juny i el 10 de juliol. A favor del govern francès, es va manifestar ahir el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per qui la reforma laboral d'Hollande i Valls suposa “un mínim del que cal fer”, però va advertir també contra un excés de flexibilització.

En aquest context de crisi social i política, els EUA van advertir ahir del perill d'atemptats terroristes en “grans esdeveniments” aquest estiu a Europa, com ara l'Eurocopa 2016 de futbol o el Tour. “Els estadis, les zones de fans i tots els llocs que difondran imatges dels partits a França i arreu d'Europa representen objectius potencials per als terroristes”, afirma el comunicat del Departament d'Estat, que també inclou en la llista de potencials atacs indrets turístics, restaurants, centres comercials i mitjans de transport. En previsió d'atemptats terroristes, unes 500 persones van participar ahir en una simulació a l'Estadi de França, al nord de París, un dels escenaris dels atacs gihadistes de novembre passat a la capital francesa i on se celebraran set partits del campionat europeu de futbol.

LES XIFRES

4
mesos
farà aquest juny de l'inici de la protesta contra el projecte de llei de la reforma laboral.
30
dies
(del 10 de juny al 10 de juliol) durarà l'Eurocopa de futbol, a França, vista com a potencial objectiu terrorista.

Macron incrementa el patrimoni

redacció

El ministre francès d'Economia, Emmanuel Macron, haurà de pagar amb caràcter retroactiu l'impost sobre la fortuna (ISF) després que Hisenda hagi recalculat el seu patrimoni, segons van informar ahir el web Mediapart i el setmanari satíric Le Canard Enchaîné. Interrogat al marge d'una visita a una fàbrica del nord del país, Macron, exfinancer de la banca Rothschild, no va desmentir que hagi de pagar a partir d'ara l'ISF, però va assegurar que no ha estat objecte de “cap correctiu fiscal”. “Estic en conformitat amb l'administració fiscal i amb l'alta autoritat per la transparència de la vida pública”, va declarar el ministre. Membre del govern des de l'agost del 2014, Macron és una figura en ascens que acaba de formar un moviment polític, fet que alimenta les especulacions sobre les seves possibles ambicions presidencials de cara a les eleccions de 2017. Segons Mediapart, Macron “ha admès finalment que havia de pagar l'ISF i lliurar una declaració rectificativa pels anys 2013 i 2014”. L'ISF afecta patrimonis que superen els 1,3 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona