Política

Junqueras atribueix el veto de la CUP a la desconfiança

Insisteix que els comptes han de sufragar les estructures d'estat

La CUP veu un error usar el procés com a “arma”

El govern i la CUP es mantenen oberts a negociar, però les posicions es troben igual de lluny. El vicepresident de l'executiu, Oriol Junqueras, va atribuir el veto dels anticapitalistes al pressupost a una qüestió de “confiança política”, de “visió política” i de divergències en l'aplicació del full de ruta. Aquests desacords pesen més, segons Junqueras, que no pas el detall de les partides pressupostàries. L'esquerra independentista va evitar respondre les declaracions de l'executiu, sobretot després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els va titllar de “destructors” i va alertar que qui se la juga és el país i no el govern. En declaracions a TV3, Benet Salellas va apuntar que seria un “gran error” utilitzar el procés com a “arma”.

El missatge que llança ara el govern és que les votacions de les esmenes a la totalitat del pressupost es votaran plegades, de manera que la CUP pot tombar els comptes al costat de C's, PSC, CSQP i el PP, encara que s'hi oposin per raons diverses. “Són absolutament contradictòries, per uns no prou independentistes, o massa, o massa socials o no prou socials”, va argumentar Junqueras, en declaracions a RAC1. El vicepresident va fer una crida a debatre el projecte durant el tràmit parlamentari, recordant que per al govern és “imprescindible” que s'aprovin els pressupostos per tirar endavant les estructures d'estat. La hisenda pròpia, amb la dotació de personal de l'Agència Tributària, i les delegacions a l'exterior serien les més afectades.

Salellas es va mostrar convençut que hi pot haver acord si es busca des de la generositat i amb una actitud de construcció nacional, però va advertir del perill que algun partit o visió ideològica s'apropiï del procés. “Estarem perduts”, va rematar.

Autonomista o independentista?

“La pròrroga pressupostària és més autonomista o més independentista?” El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va formular aquesta pregunta en un nou emplaçament a la CUP a través d'una entrevista a Olot TV. Puigdemont va alertar que com a president no pot retre comptes al Parlament de la gestió d'una pròrroga d'un pressupost autonòmic, sinó que s'ha de responsabilitzar de “l'eina del full de ruta cap a la independència”. Per aquesta raó Puigdemont va instar els anticapitalistes a permetre el debat parlamentari dels comptes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona