Política

Política catalana

Pressupostos

La CUP decidirà dimarts si retira o manté l'esmena a la totalitat als pressupostos

Els cupaires reuniran el Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària per valorar la proposta que els va fer Economia dijous

La CUP reunirà dimarts de forma extraordinària el Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària (GAP) per valorar la nova proposta pressupostària que va fer Economia dijous als anticapitalistes. Sobre la taula, valorar si retirar o no l'esmena a la totalitat que els cupaires mantenen per ara als comptes que ha presentat el Govern i que es començaran a debatre dimecres al Parlament, tal com han confirmat fonts properes. La reunió d'aquests dos òrgans, que representen el territori i les organitzacions afins a la candidatura cupaire, el CP i el GAP, arribarà a petició de les assembles Nord-Oriental, Vallès Oriental-Baix Montseny i Ponent. Abans que es produeixi la reunió, les bases de l'esquerra anticapitalista hauran de fixar la seva posició en assemblees locals.

La CUP reunirà aquest dimarts el CP+GAP és a dir, el Consell Polític, l'òrgan de representació territorial, i el Grup d'Acció Parlamentària, que inclou representants de les organitzacions que donen suport a la candidatura de l'esquerra anticapitalista. En total, una setantena de persones per prendre la decisió final, que emanarà del debat previ de les bases cupaires en assemblees locals.

De fet, són tres assemblees locals les que han forçat aquesta reunió extraordinària del CP+GAP. Segons fonts properes, volen que les bases estudiïn la nova oferta pressupostària de la conselleria d'Economia, sobre la taula des de dijous després de les reunions entre Govern i diputats cupaires. S'ha convocat després que una reunió del Secretariat Nacional el mateix dijous no convoqués cap Consell Polític i Grup d'Acció Parlamentària per valorar la nova proposta i deixés en mans de mínim tres territorials la petició per convocar-lo de forma extraordinària.

La proposta d'Economia de dijous

L'executiu català va fer arribar dijous una nova oferta a la CUP, que va tornar a ser rebutjada. Una de les propostes era fer créixer la despesa social via ampliacions de crèdit a través de la creació de dos nous impostos sobre les entitats de crèdit i sobre l'energia nuclear que substitueixin els dos anul·lats pel TC. El document, que l'executiu va fer públic un cop acabada la reunió, també preveu, entre d'altres, incrementar en 20 milions la partida de la llei de la dependència, 60 milions en dos anys destinats a les escoles bressol i recuperar la titularitat pública d'ATLL si el Tribunal Suprem ratifica l'anul·lació de la concessió dictaminada pel TSJC.

Entre les propostes no es troba cap reforma del tram autonòmic de l'IRPF ni de cap altre impost autonòmic. El Govern es compromet, però, a “estudiar una eventual modificació de l'estructura impositiva en les principals figures tributàries en la fase de tramitació del projecte de llei, un cop superat el debat a la totalitat”.

En sortir de la reunió amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident Oriol Junqueras, la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, va descartar retirar l'esmena a la totalitat perquè els canvis proposats mantenien els comptes dins d'un “marc autonòmic”. “No hi ha un nou projecte de pressupostos ni la voluntat de retirar l'actual, i per tant, l'esmena a la totalitat no té perquè decaure”, va dir llavors Gabriel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA