Política

política catalana

vall d'aran

El síndic d'Aran reclama el desplegament “immediat” de la Llei d'Aran

Puigdemont es compromet amb el text i assegura que seran “ambiciosos al màxim”

La Val d'Aran celebra la seva Hèsta en el 25 aniversari de la recuperació de les institucions pròpies

El síndic d'Aran, Carlos Barrera, ha demanat aquest divendres el desplegament “immediat” de la Llei d'Aran i fixar els compromisos d'una compareixença al Parlament de Catalunya per poder rendir comptes de com s'està desplegant la mateixa.

Barrera ho ha explicat coincidint amb la Hèsta d'Aran, la seva Diada nacional, que commemora la restitució del Conselh Generau d'Aran i la recuperació dels seus drets i privilegis. La festa té aquest any un sentit especial perquè coincideix amb els 25 anys del 17 de juny de 1991, quan la Val d'Aran va recuperar l'autogovern i les institucions pròpies després d'un segle i mig.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha dit que aquesta va ser la primera mostra “d'un camí que s'ha anat enriquint” i que ho ha de seguir fent amb el desplegament de la Llei d'Aran. Ha recordat que el text es va aprovar per unanimitat i ha expressat el seu “compromís polític” amb el desenvolupament del mateix. Segons ell, en el desplegament de la llei d'Aran “no ens podem adormir ni ser gasius”, sinó que cal “ser ambiciosos al màxim”.

Ha assenyalat, però, que per poder fer efectiva la llei “és igual d'important l'aprovació dels pressupostos com el sistema de finançament”.

Puigdemont ha constatat els problemes actuals del sistema de finançament de Catalunya i ha reiterat que no hi ha possibilitat que es resolgui abans que el govern disposi de les seves pròpies “eines d'Estat” per poder assumir els compromisos que té amb al conjunt del país. “Especialment amb els col·lectius més vulnerables, els que necessiten més equilibri i cohesió territorial i aquells que viuen en els territoris més desfavorits per raons geogràfiques i socioeconòmiques”, ha afegit.

El president ha elogiat les tradicions, la llengua i la cultura del poble aranès i ha animat la població de la Val a seguir protegint, defenent i estenent la llengua. L'acte institucional ha finalitzat amb Puigdemont dirigint-se als assistents en aranès, una llengua que, al seu parer, el president de Catalunya “ha de conèixer i estimar”.

La commemoració ha començat amb la desfilada dels pendons duts pels representants de cada terçon (divisió geogràfica pròpia de la Vall d'Aran) fins al Santuari de nostra Senyora de Mijaran, on s'ha celebrat una missa.

Després s'ha celebrat l'acte institucional de la festa d'Aran a les ruïnes del santuari, on s'ha hissat la bandera aranesa mentre sonava l'himne de la Val: Montanhes Araneses.

El punt i final l'ha posat una exhibició de danses araneses. Els dansaires han aprofitat la darrera dansa per convidar al president Puigdemont a ballar. El president català ha acceptat la invitació i ha intentat seguir els passos de la dansa.

També han assistit a l'acte la consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs; l'alcalde de Vielha e Mijaran, Antonio Serrano; l'arquebisbe d'Urgell, Joan Enric Vives, i la delegada territorial de l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona