Política

Conxorxa d'Antifrau i Interior contra ERC i CDC

Una filtració periodística evidencia converses de Fernández Díaz amb De Alfonso per trobar draps bruts als partits independentistes

Els acusats ho neguen i la resta de dirigents polítics demanen explicacions i dimissions

El ministre de l'Interior en funcions i candidat del PP per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, i el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, van mantenir contactes el 2014, poc abans de la celebració del 9-N, per intentar trobar draps bruts que inculpessin dirigents d'ERC i CDC. L'objectiu de les indagacions eren el president d'ERC, Oriol Junqueras, i els consellers Felip Puig i Francesc Homs, segons una informació publicada ahir pel diari Publico en què també es poden sentir fragments de la conversa entre els dos dirigents.

Tan bon punt es va conèixer la filtració, la informació es va traslladar a la campanya electoral, des d'on la resta de candidats van qualificar els fets de “molt greus” i van demanar l'assumpció de responsabilitats i la compareixença immediata dels dos càrrecs. Per la seva banda, tant el ministre com el director d'Antifrau ahir ja van sortir a desmentir que es tractés d'una guerra bruta o conxorxa. De Alfonso sorprenia en vincular la filtració de la conversa, en plena campanya electoral, amb la investigació que du a terme l'oficina que dirigeix sobre un presumpte delicte de finançament il·legal per part del PSC. I ahir mateix, Fernández Díaz sol·licitava a la policia judicial que s'obrís una investigació per descobrir les “circumstàncies concurrents” de la filtració.

Interès en Junqueras

La conxorxa que va aparèixer ahir a la llum pública s'enceta amb una conversa en què es tracta les adjudicacions a l'empresa Cespa, on treballa el germà de l'actual vicepresident, Roger Junqueras. Ja a l'inici de la conversa, el director de l'Oficina Antifrau explica al ministre: “Estem investigant coses d'Esquerra però són molt febles.” Fins i tot al llarg de la conversa, De Alfonso confessa que vol “convèncer” el cap de seguretat del Grup Planeta perquè l'ajudi en unes investigacions que, també, afectarien el pare de Junqueras. Tanmateix, el ministre es mostra més interessat en les adjudicacions a Cespa, a la qual cosa el director d'Antifrau li ratifica que la informació de què disposen és “inconsistent” però que continuaran treballant-hi.

Al llarg de la conversa es fa evident que existeix una conspiració en què el director de l'oficina pren part de manera interessada com ho demostra un tros de la conversa en què es mostra partidari de trobar algun drap brut a Esquerra que serveixi, si més no, per debilitar la confiança del president de la Generalitat en els republicans. “També seria bo”, indica De Alfonso.

Un dels paràgrafs més polèmics té a veure amb la referència que el mateix De Alfonso fa sobre la UDEF i com la relaciona amb el ministre, a qui aconsella no “cremar-se” publicant en premsa presumptes irregularitats. “Dóna-m'ho i ja ho trauré jo, ja ho investigaré jo”, li proposa.

Un cop esgotada la qüestió del germà de Junqueras, el ministre de l'Interior pregunta a De Alfonso si té algun possible drap brut sobre Felip Puig, aleshores conseller d'Empresa i Ocupació. El cap d'Antifrau li revela que està investigant la contractació de les dues cunyades del conseller per part de la Generalitat. Li explica que estaven contractades en una determinada categoria laboral i que, per mitjà d'un decret signat pel conseller de Presidència, Francesc Homs, se les va ascendir a una categoria superior. De Alfonso avisa que, agafat pels pèls, es podria acusar Homs de prevaricació però tem que la fiscalia ho arxivi: “Si jo ho envio a la fiscalia i la fiscalia m'ho arxiva, a mi em llancen als gossos.”

Ajut a Torres Dulce

Davant aquest dubte, De Alfonso havia demanat a José Ángel Fuentes Gago (UDEF) que comentés el cas amb el ministre de l'Interior i l'aleshores fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres Dulce. El cap d'Antifrau estava disposat a denunciar Homs si tenia el suport de Torres Dulce.

El ministre li suggereix que “Felip Puig i Homs queden fatal”, però el director d'Antifrau li recorda que Puig no ha intervingut en la contractació. Fernández Díaz li respon que el cas fa “molt mal políticament” a Homs i li pregunta si creu que aquest n'està al corrent. De Alfonso el tranquil·litza revelant-li que només coneixen la investigació Fuentes Gago, el director d'investigació d'Antifrau i ells dos.

El ministre demana a De Alfonso si li pot donar una còpia de les indagacions i aquest li respon que cap problema, que li ha portat la còpia perquè la tingui.

Com a conseqüència de la filtració, ahir la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va convocar per a aquest matí la mesa de direcció de la cambra catalana per analitzar la qüestió, ja que el nomenament del cap de l'Oficina Antifrau correspon a aquesta institució. La portaveu del govern, Neus Munté, va ser una de les primeres dirigents que va admetre sentir-se “alarmada” per la notícia i va demanar que es depurin responsabilitats. La CUP també s'hi va afegir.

El procés no s'ha diluït ni està enterrat per tones de conjures, clavegueres i guerra bruta
Carles Puigdemont
president de la generalitat
Parlar de conspiració és una cosa molt seriosa, demano respecte
Jorge Fernández Díaz
Ministre i candidat del pp
Si algú em demana coses les faré, però sempre dins la llei
Daniel de Alfonso
president de l'oficina antifrau
Hi ha un estat que conspira contra les garanties democràtiques; és aberrant, han de dimitir
Marta Rovira
diputada de junts pel sí
No és acceptable en democràcia. De Alfonso queda invalidat per fer la seva tasca
Carles Mundó
conseller de justícia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona