Política

El Regne Unit decideix el seu futur a la Unió Europea

Els experts coincideixen que els sondejos són “massa ajustats” per fer prediccions i avisen de les “grans implicacions” del referèndum per a la UE

“El Regne Unit hauria de seguir sent membre de la Unió Europea o marxar de la Unió Europea?”. És la pregunta que els britànics han de respondre en el referèndum d'aquest dijous, i que ningú té clar com respondran. Si bé fa una setmana el ‘no' era per davant, els darrers sondejos tornen a situar el ‘sí' a la UE com a guanyador, tot i que per un estret marge. “En aquest tipus de referèndum pot passar qualsevol cosa”, admet el director del Centre for European Studies (CEPS), Steven Blockmans. “Està massa ajustat per fer prediccions”, remarca. Les implicacions de la consulta són “enormes”, segons els experts, i canviaran el futur de la Unió Europea sigui quin sigui el resultat.

Més de 45 milions de britànics i ciutadans irlandesos i de la Commonwealth residents al Regne Unit estan cridats a les urnes aquest dijous per decidir si el país ha de seguir, o no, formant part de la Unió Europea. Els col·legis electorals obriran a les 7 del matí, hora local (a les 8 hora catalana), i tancaran a les 10 del vespre (11 a Catalunya) amb el resultat previst ben entrada la matinada.

La consulta, una de les promeses electorals del primer ministre britànic, David Cameron, tindrà “un gran impacte en el projecte de construcció europea”, segons el director de VoteWatch, Doru Frantescu. Els experts com Steven Blockamns, de fet, assenyalen que els efectes del referèndum es notaran a la UE tan si el resultat és a favor o en contra del projecte, ja que el pacte entre Londres i Brussel·les del mes de febrer inclou elements “molt importants” i “fonamentals pel procés d'integració europea com a tal”, com l'exclusió dels britànics d'una “unió cada vegada més unida” o les restriccions en immigració comunitària. “Si el Regne Unit segueix a la UE caldrà un sistema per incloure la substància de l'acord del febrer en un futur tractat”, destaca Blockmans.

Però el canvi més fonamental, coincideixen, seria en cas de ‘Brexit'. “Un dels membres clau marxaria, això podria generar un efecte dominó en altres estats membres, particularment els que tenen una població no massa contenta amb la UE. Pensem en els estats del sud d'Europa que han patit mesures d'austeritat que s'atribueixen a al connexió amb la UE; els països del nord, que es queixen de la immigració, i on creix l'extrema dreta; o els països de l'Europa de l'Estat, que han entrat en els darrers 7 o 10 anys i que s'adonen que s'han unit a un club que abandona un dels seus membres més importants”, remarca Frantescu.

Efectes econòmics

Mentre que els partidaris del Brexit defensen la sortida de la Unió Europea per “recuperar la sobirania” britànica, el control de les fronteres i acabar amb la “burocràcia” de Brussel·les, els partidaris del Remain assenyalen que els riscos de marxar són massa elevats, especialment a nivell econòmic. El primer ministre britànic, David Cameron, ha rebut el suport de la classe empresarial, així com també del Banc d'Anglaterra, que ha advertit que caldria abaixar encara més els tipus d'interès, que la lliura esterlina cauria -en els darrers dies està pujant molt, a l'espera dels resultats- i que els mercats financers globals estarien “en risc”.

El Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya. Segons ACCIÓ, actualment hi ha unes 330 empreses catalanes al Regne Unit, la majoria de les quals es dedica al sector industrial. L'any 2015 les empreses catalanes van exportar al Regne Unit per valor de 4.084 milions i Catalunya va importar del Regne Unit per valor de quasi 2.640 milions, un 3,5% de les importacions catalanes, segons dades d'ACCIÓ. Una relació comercial que l'any passat va créixer en un 21% i que es va traduir en un saldo positiu de 1.444 milions d'euros.

“Independentment del resultat del referèndum, caldrà obrir un període de negociacions”, assegura Núria Betriu, directora general d'Indústria del Departament d'Empresa i Coneixement i consellera delegada d'ACCIÓ, l'agència pública per a la competitivitat i la internacionalització de l'empresa catalana. Tot i això, creu que “la mentalitat flexible” de les empreses catalanes “sabrà adaptar-se a qualsevol resultat”. “L'empresa catalana té una mentalitat cada vegada més global i flexible”, explica a l'ACN. Betriu admet que “caldrà veure com queden les relacions després del referèndum” però destaca que “davant dels girs de l'economia mundial” les companyies catalanes “han intentat trobar solucions”.

Impacte polític

De fet, les implicacions no només són de caire econòmic, sinó també polític. La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va assegurar en un article al ‘The Herald' que un ‘no' a la UE, com diu el seu programa electoral, justificarà la convocatòria d'un nou referèndum d'independència a Escòcia. Tot i que Sturgeon demana el vot pel ‘sí' a la UE i adverteix que no vol arribar a l'estat propi a través del Brexit, la possibilitat d'una ruptura de l'estat britànic és, de nou, sobre la taula.

“El Brexit causaria molts problemes domèstics”, assegura Stefani Weiss, directora de l'oficina a Brussel·les del think tank alemany Bertelsmann Stiftung. “Irlanda del Nord i Irlanda, que tenen vincles molt propers, quedarien separades, i llavors hi ha Gal·les i Escòcia, que tenen moviments nacionalistes forts” de caràcter més europeista, assenyala.

A nivell exterior, també hi podria haver-hi repercussions. “Crec que els britànics no s'adonen de quanta atenció hi ha en el seu referèndum. L'impacte en els votants espanyols indecisos, i n'hi ha molts a Espanya, per això hi ha aquest bloqueig, pot ser considerable”, adverteix el director de Friends of Europe, Gilles Merritt. De fet, el Brexit podria impulsar el vot anti-austeritat de Podemos, o mobilitzar el votant popular que prioritza l'estabilitat, apunta, recordant que les eleccions espanyoles són només tres dies després del referèndum.

Per a Catalunya, a més, amb el Brexit es crearia un “precedent” de sortida d'un estat membre de la UE, que “beneficiaria al procés català, perquè trauria incertesa”, segons Josep Costa-Font, professor a la London School of Economics. El govern espanyol, afegeix Merritt, es trobaria “en una situació molt difícil”, tot i que d'altres experts, com Fabian Zuleeg, de l'EPC, avisen que els catalans no haurien “d'esperar massa” del referèndum britànic i una hipotètica independència escocesa posterior.

Els catalans que sí que estan especialment pendents del referèndum són els que viuen al Regne Unit. “No sabem si tindrem els mateixos drets que fins ara”, explica Marina Falcó, presidenta del casal català Catalans UK , “ni què passarà amb els diners que hem anat aportant a la societat britànica en forma d'impostos”, afegeix. Josep Manuel Suárez, Delegat del Govern de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda fins al passat mes de maig, es mostra convençut que “no caldrà visat ni permís de treball” en cas de Brexit, ja que “hi haurà acords bilaterals”.

En tot cas, i segons apunta Doru Frantescu, de VoteWatch, la pregunta que es faran molts ciutadans europeus després del 23 de juny en cas de Brexit podria ser la mateixa que s'hauran fet hores abans els britànics. “La població i les elits polítiques hauran de repensar la nova UE i preguntar-se si encara val la pena formar part d'aquest club”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona