Política

FERRAN ESTRUCH

ALCALDE DE CARDONA (ERC)

“És una prioritat donar sortida als pisos buits vells”

Després d'haver governat en minoria del 2011 al 2015, les darreres eleccions van donar a ERC el seu millor resultat a Cardona

Generar ocupació i habitatge és clau per recuperar els 5.000 habitants en el municipi amb més població envellida del Bages

Es consolida el patrimonial i s'aposta pel de convencions

Tenim serveis per ser més de 5.000 habitants, però no podem pensar que s'arreglarà en un dia

Va arribar a l'alcaldia el 2011 com un dels batlles més joves de Catalunya. Tenia 25 anys, però va aconseguir trencar 12 anys de majories absolutes de CiU. Amb un equip d'ERC nou, van governar en minoria fins al 2015, quan el poble no només els va revalidar la confiança sinó que, a més, els va atorgar una àmplia majoria absoluta.

Tenen set d'onze regidors; és un premi a la feina feta?
És una empenta molt important. Quan la gent et fa tanta confiança vol dir que creu en el projecte i que confia en nosaltres per tirar endavant el poble. Perquè vam passar quatre anys molt complicats.
Per governar en minoria?
Érem tots nous i no va ser fàcil, però ens en vam sortir. Vam aportar aire fresc, noves maneres de fer política i nous projectes, malgrat que la situació econòmica no era la millor.
El desembre del 2014 Cardona va baixar dels 5.000 habitants. El municipi va perdre més de 80.000 euros de l'Estat. Com ha afectat, això?
No ha tingut cap afectació en el pressupost. Alguna jubilació ha ajudat a compensar-ho.
L'objectiu continua sent recuperar els més de 5.000?
Ara estem a 4.810, ha baixat una mica més, però continuem pensant que Cardona té els serveis, la fesomia i l'estructura per tenir-ne més de 5.000. Havíem estat un poble miner de 8.000 habitants, necessitem ser més gent, però no ens hem d'obsessionar, hem de fer polítiques perquè Cardona sigui un lloc per viure-hi i per treballar, però quan hi ha un decreixement demogràfic des de fa 30 anys, que fins i tot s'ha donat en temps de bonança, no podem pensar que s'arreglarà d'un dia per l'altre.
Quines polítiques?
Hem d'ajudar a crear ocupació, consolidar empreses, generar projectes estratègics i crear autoestima a la gent, és el que estem fent, i a mitjà o a llarg termini donarà resultats. Tot i això, hi ha una realitat; som el poble amb la població més envellida del Bages. Hem de garantir una bona qualitat de vida per a la gent gran, i generar oportunitats perquè els joves no marxin.
Com està el parc d'habitatges?
No vam viure la bombolla immobiliària, per sort, però això ha fet que no tinguem estoc de pisos nous. Tenim molt habitatge antic. Hem fet el cens d'habitatge desocupat, que presentarem aviat, però t'avanço que hi ha 333 pisos buits, 250 al nucli antic i la resta, a la Coromina. Són molts, i només un terç estan en bon estat. És una prioritat i una obsessió donar-los sortida, i per això volem fer polítiques actives. Ara sabem com estan i la intenció que té cada propietari de llogar o vendre. Farem un servei d'intermediació.
El turisme continua sent un puntal?
El patrimonial ha generat llocs de treball i en pot generar més. I ara estem mirant cap al turisme de convencions i el que està lligat a la salut dins el projecte anomenat Cardona Integral, que fem conjuntament amb la fundació de Valentí Fuster, la qual representa una inversió de 4 milions d'euros en rutes saludables, un centre de convencions, diversos programes científics i el camp de vida activa, que suposarà un nou camp de futbol i també la urbanització de la carretera de la Mina. Tot plegat ha d'ajudar a dinamitzar els dies de cada dia.
Aquesta setmana s'ha sabut que Ercros planeja marxar.
Ja ens estem movent. Tenim un any i mig per trobar una solució. A finals d'aquest mes tenim reunió amb la Generalitat, perquè no podem permetre que la recuperació de la vall salina quedi a mitges, ara que ja estàvem a la recta final, ni tampoc que es perdin 35 llocs de treball directes, i les desenes d'indirectes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”