Política

“Occitanie” tindrà el subtítol “Pyrénées - Méditerranée”

El Consell Regional ha votat avui la proposta de nom que farà al govern francès

El catalanisme polític insisteix en la reivindicació d'una “col·lectivitat territorial específica” com Còrsega

El Consell Regional de les antigues regions franceses Languedoc-Roussillon i Midi-Pyrénées ha votat avui a Montpeller “proposar al govern” el nom en francès Occitanie per la macroregió resultant de la fusió realitzada a inicis d'any. La decisió definitiva l'ha de prendre el govern francès el primer d'octubre, després de l'examen de legalitat que en farà del Consell d'Estat. El resultat dels vots dels consellers regionals ha estat de 85 a favor del nom Occitanie amb el subtítol Pyrénées-Méditerranée, 60 en contra i 9 abstencions. Tres consellers no han participat a la votació.

La majoria ha votat, doncs, favorablement la proposta de la presidenta socialista Carole Delga acceptant el resultat de la consulta no vinculant que va donar una àmplia majoria, de més del 45 %, al nom Occitanie. Delga, però, ha afegit a la proposta més votada un subtítol, el de Pyrénées-Méditerranée (el nom que havien defensat les organitzacions patronals).

No ha acceptat, finalment, les demandes dels partits i entitats catalanes (el col·lectiu SEM, amb interlocutors d'Unitat Catalana, ERC i Federació d'Entitats) que es van reunir amb ella per intentar que la regió on queda inclosa la Catalunya del Nord tingui una referència catalana. El nom oficial i el seu subtítol geogràfic “es podrà traduir en occità i català en segons quines ocasions” especifica la proposta votada avui per la majoria regional d'esquerres. Igualment s'ha anunciat la creació d'un organisme regional “per la promoció de la llengua catalana” i la instal·lació a Perpinyà de la seu de l'Euroregió Pirineus Mediterrània, que agrupa en aquest organisme europeu Catalunya, Illes Balears i la nova regió Occitanie.

Del nom regional a la reivindicació política

A la Catalunya del Nord el debat sobre el nom de la regió ha posat en primer pla la reivindicació històrica del catalanisme polític, obtenir de l'Estat francès un estatut particular de “col·lectivitat territorial” com el que té actualment Còrsega.

Dissabte passat el comitè Oui au Pays Catalan liderat per CDC va mobilitzar un miler de persones a Perpinyà per reclamar un “estatut de col·lectivitat territorial única” i pensa continuar les mobilitzacions incidint en lemes com “no sem occitans, sem catalans”.

El col·lectiu SEM -amb Unitat Catalana, ERC, CUP, ANC i la Federació d'entitats per la llengua- no vol enfrontar-se amb els occitans i s'ha reunit amb associacions occitanistes a Tolosa del Llenguadoc. Conjuntament, occitans i catalans, van adreçar a la presidenta Delga la demanda que el nom de la regió inclogués Pays Catalan al costat d'Occitanie.

Jean-François Laffont, president de Convergència Occitana explica que està d'acord amb els catalans. “Un nom ha de representar una identitat, no un accident geogràfic com fan els jacobins” explica. Occitanistes i catalanistes no accepten que “per acontentar els catalans del nord es limitin a esmentar els Pirineus o la Mediterrània.”

Els dos col·lectius que es mobilitzen a la Catalunya del Nord coincideixen, ara, en demanar a la regió i a l'Estat que el departament dels Pyrénées Orientales (un dels tretze que conformen la regió i que engloba totes les comarques catalanes sota administració francesa) passi a dir-se Pays Catalan. Un primer pas per aconseguir de l'Estat la “col·lectivitat territorial única”. O sigui, un estatut d'autonomia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona