Política

POLÍTICA

Patronals i sindicats demanen responsabilitat per formar govern aviat

Uns i altres alerten de la necessitat d'evitar que es repeteixi “en cap cas” l'escenari d'ingovernabilitat que es va produir després del 20-D, tot i diferir en les prioritats

El missatge va ser unànime. Patronals i sindicats van coincidir ahir a demanar als partits polítics un acord ràpid que permeti
la formació de govern a l'Estat en les properes setmanes i que esvaeixi un escenari que forci la convocatòria de noves eleccions. Els matisos, evidentment, van ser diferents.

Les organitzacions empresarials, com la borsa,
es miren el resultat de diumenge amb certa tranquil·litat, perquè al final la coalició de Podem i IU no ha complert les expectatives de sorpasso. Una mica de calma després del sotrac provocat pel referèndum britànic en el selectiu espanyol. L'Íbex 35 es deixava encara ahir prop d'un 2% pels efectes del Brexit, però, en canvi, no va patir pels resultats del 26-J.

La CEOE i Foment van posar l'accent en la necessitat d'un govern “estable” que segueixi amb les reformes estructurals: “És necessari que el futur govern d'Espanya sostingui els esforços en la lluita contra l'atur i mantingui la política de contenció del dèficit públic”, assenyalava en el seu comunicat la patronal presidida per Joaquim Gay de Montellà. A Madrid, la CEOE deixava clara la seva posició subratllant l'augment del nombre de vots del PP respecte al 20-D, i alhora alertava que “en cap cas” es pot tornar a produir “un bloqueig institucional”.

A Catalunya, la Pimec avisava també dels efectes nocius que generaria sobre l'economia un allargament de les negociacions per formar govern. Així mateix, posava èmfasi en les mesures que hauria d'assumir el nou govern. Entre les prioritats que marca la patronal presidida per Josep González, destaquen la rebaixa de la pressió fiscal, la reindustrialització, l'aposta per la formació professional i el suport als treballadors autònoms.

Per la seva banda, la Cecot va posar l'accent en la necessitat de “diàleg” davant uns resultats que no garanteixen res: “Caldrà apostar per la cultura del diàleg per tal d'aprofundir en les reformes econòmiques i reforçar la creació d'ocupació”, destacava el comunicat enviat per la patronal terrassenca. A més, el president de la Cecot, Antoni Abad, alertava del perill de caure un altre cop en l'immobilisme i en la presa de decisions sense comptar amb l'empresariat: “Ara sí que l'empresariat només entendrà formar part de la taula en què es decideixin les reformes que afecten el desenvolupament empresarial i el creixement econòmic. S'ha acabat l'immobilisme en l'àmbit de la competitivitat i s'han acabat les decisions preses majoritàriament sense tenir cap aval per part del món de
la representació empresarial, especialment de la petita i la mitjana empresa.”

Els sindicats també van donar pressa a les formacions polítiques per tancar un acord de govern, tot i que en aquest cas posant l'accent en la possibilitat d'una coalició que permeti materialitzar el canvi polític a La Moncloa.

El sindicat CCOO demanava un govern que treballi pel “progrés”, mentre que el seu secretari d'organització, Fernando Lezcano, lamentava el cost en vots que han hagut de pagar els partits d'esquerres per la incapacitat de pactar per formar un govern de canvi després del 20-D. Per la UGT, també és vital assolir un acord de govern que se centri en els problemes “laborals i socials”.

LES FRASES

Cal que futur govern sostingui els esforços en la lluita contra l'atur i mantingui la política de contenció
Joaquim Gay de Montellà
President de foment del treball
El 26-J és un clar exemple de la incapacitat de l'esquerra per gestionar el 20-D
Fernando Lezcano
secretari d'organització de ccoo
Ara l'empresariat només entendrà formar part de la taula en què es decideixin les reformes
Antoni Abad
president de la cecot


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona