Política

Girona referma el seu sobiranisme

ERC i CDC arrasen a la demarcació i es reparteixen els dos primers llocs en un 83% de pobles

ERC venç a 5 comarques i 129 municipis; CDC, al Ripollès i 76 localitats, i En Comú, a la Selva i 10 poblacions

ERC és primera o segona força en 211 dels 221 municipis gironins

Victòria incontestable de l'independentisme una vegada més a la demarcació de Girona. Com ja va passar el 20-D, els gironins no van seguir el 26-J la vella estratègia de votar en unes estatals en clau espanyola sinó que, conscients del moment transcendental que viu el país, van dipositar la seva papereta en clau catalana per tal de refermar els partits sobiranistes. La cap de llista gironina d'ERC, Teresa Jordà, havia dit més d'una vegada les últimes setmanes que volien que els comicis fossin un revulsiu per al procés, i almenys a les comarques gironines així ha estat. Els dos partits sobiranistes, ERC i CDC, van arrasar a la demarcació, sobretot els republicans, tot i que els convergents van aguantar millor del que preveien les enquestes. En global, entre totes dues es van endur un 49,49% dels vots dels gironins –un punt més que fa sis mesos– i van repartir-se els dos primers llocs en 184 dels 221 municipis (un 83%). Dit d'una altra manera, només hi va haver 37 poblacions gironines en què alguna altra formació va aconseguir o bé guanyar –això va passar només a 16 localitats: en 10 va vèncer En Comú; en 3, el PP, i en 3, el PSC– o bé quedar segona. Pel que fa als globals comarcals, CDC i ERC es reparteixen també les dues primeres posicions a totes les comarques excepte la Selva, on va guanyar En Comú. On acaparen més vot conjuntament és a la Garrotxa, amb un 63,67%, i on menys sumen és a la Selva, amb un 41,25%.

Mirant-ho partit a partit, és clar que la gran guanyadora és ERC. Va ser la més votada al conjunt de la demarcació –amb un 26,25% dels vots, 1,8 punts més que el 20-D– i a cinc comarques (Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès i Pla de l'Estany), quan al desembre només havia guanyat al Gironès per poc més de 400 vots. A escala municipal, va ser la força vencedora en 129 poblacions (un 58,4% del total) i segona en 82 més. Només hi va haver 10 localitats on no va ocupar una de les dues primeres posicions: Blanes, Lloret, Roses, Vidreres, Castell-Platja d'Aro, Beuda, Pontós (tercera per un vot), Santa Llogaia, Vilamalla i Meranges. Al costat contrari, entre les localitats on va guanyar, hi ha poblacions tan importants de la demarcació com Girona, Figueres, Salt, Palafrugell, Palamós, la Bisbal, Olot, Cassà, Banyoles i Santa Coloma de Farners.

Pel que fa a CDC, va ser segona a la demarcació amb un 23,24% dels vots –1,75 punts menys que el 20-D– i va vèncer al Ripollès –també a la Cerdanya, on s'inclouen pobles gironins i lleidatans–. Al desembre havia guanyat arreu excepte al Gironès. Els convergents van mantenir-se com a partit més votat en 76 municipis gironins, un 34,4% del total. Sobretot va ser a pobles petits, però també a algunes ciutats com ara Ripoll, Llagostera, Castell-Platja d'Aro, Puigcerdà, Anglès, Sant Hilari i Sant Joan de les Abadesses.

Els no sobiranistes

En Comú Podem va endur-se un 17,30% dels vots de la demarcació –1 punt més que el 20-D– i va vèncer a la Selva, on va superar ERC per menys de cent vots. Al desembre havia quedat segona a la Selva, a 340 vots de Democràcia i Llibertat. La llista de Marta Sibina va aconseguir ser la més votada a 10 municipis gironins i ser segona a 19 més. Entre les localitats on va guanyar, sobresurten grans poblacions com Lloret, Blanes i Sant Feliu de Guíxols. A més, va vèncer a Hostalric, Maçanet, Massanes, Riells i Viabrea, Sils, Beuda i Sales de Llierca.

El PSC, per la seva banda, va tenir un 12,53% dels vots –una dècima menys que el 20-D– i va guanyar a tres pobles petits de l'Alt Empordà: Sant Miquel de Fluvià, Portbou i Santa Llogaia d'Àlguema.

També el PP va ser el més votat a tres localitats alt-empordaneses, però més importants: Roses, la Jonquera i Vilamalla. La candidatura encapçalada per Concepció Veray va obtenir un 10,07% dels vots de la demarcació, gairebé 1,5 punts més que al desembre.

I per acabar, Ciutadans no va guanyar a cap municipi i va obtenir només un 7,71% dels vots dels gironins, 2,1 punts menys que el 20-D.

LES XIFRES

92,8
per cent
dels municipis gironins han tingut ERC o bé CDC com a força més votada. L'excepció són 16 pobles de 221.
49,5
per cent
de vots dels gironins van ser per a ERC i CDC. Si hi sumem ECP, els vots a favor del dret a decidir són un 66,8%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona