Política

ICV referma l'aposta per un referèndum pactat

Els ecosocialistes allarguen la mà a ERC per refer “majories pel dret de decidir”

Iniciativa va valorar ahir els resultats de les eleccions espanyoles del 26-J en el consell nacional. Els ecosocialistes encaraven la trobada amb la mà oberta a Esquerra “per reconstruir les majories pel dret de decidir” i per aconseguir que realment es pugui “dur a terme el referèndum viable per a Catalunya”. La coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas, va subratllar que les propostes d'En Comú Podem–confluència en la qual són els ecosocialistes–, entre les quals figura el referèndum pactat amb l'Estat, han estat les vencedores a Catalunya tant el 26-J com el 20-D i que, ara, cal treballar des d'aquesta base. Tot i això, va reconèixer la dificultat de tirar endavant el referèndum amb un eventual govern del PP a l'Estat. El que sí que Ribas veia del tot “impossible” és la independència unilateral.

Iniciativa considera que el referèndum pactat hauria de ser l'única via per als independentistes. “La realitat és la que és. No hi haurà mai una independència unilateral”, va insistir la líder d'ICV.

“Més complicat”

La direcció ecosocialista va tenir la reunió del consell nacional per fer arribar als consellers una valoració dels resultats del 26-J, que van atorgar la victòria a En Comú Podem a Catalunya, que manté dotze diputats però perd més de 80.000 vots. Els comicis també van rebaixar les expectatives que tenia Units Podem a l'Estat, on va perdre més d'un milió de suports. “Continuarem batallant per allò que hem promès i que ens ha valgut la confiança de la ciutadania”, va afirmar Ribas.

En un Congrés dels Diputats “més complicat” que no haurien volgut les confluències d'esquerra, la formació ecosocialista admet que serà “molt més difícil” que la ciutadania surti beneficada tant pel que fa als drets socials com territorials. “Però no es fa impossible cap de les nostres lluites.”

ICV creu que la victòria d'En Comú Podem és un aval a “la defensa d'unes polítiques socials justes, d'un referèndum i d'una millora de la democràcia”. Aquests seran els tres puntals de l'actuació d'ICV i els seus socis a Catalunya i a Madrid els anys vinents. Ribas confia que se'ls afegeixi tanta gent com sigui possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona