Política

El ministre i De Alfonso volien ‘eliminar' Trias

En les noves converses revelades, Fernández Díaz i De Alfonso buscaven “contingut jurídic” per acusar Trias de tenir comptes a l'estranger

Es refereixen als partits sobiranistes com “l'enemic”

Les converses mantingudes entre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz i el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, a l'octubre del 2014 sobre les possibles vinculacions de l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, amb comptes bancaris a l'estranger tenen una segona part. Segons els nous fragments revelats ahir pel diari digital Público, Fernández Díaz i De Alfonso pretenien deliberadament confeccionar una conxorxa per posar fi a la carrera política de Trias i, de retruc, damnificar el procés sobiranista de cara a l'avançament electoral del 2015.

La “informació” que li havia arribat al director de l'Oficina Antifrau sobre un suposat compte a l'estranger de Trias l'hauria obtingut d'una persona “que no és propera” a l'exalcalde, fet que fa suposar als dos que l'aleshores alcalde “no en sap res”. De Alfonso trasllada al ministre de l'Interior que aposta per portar la investigació a la Fiscalia General de l'Estat per tal que “el cop elimini l'animal”. “El fiscal ha de tenir coneixement d'això, obrir la seva pròpia investigació amb una o dues persones d'absoluta i plena confiança i que la policia sembli dirigida des de la Fiscalia en la investigació”, sentencia De Alfonso.

Durant la conversa mantinguda al seu despatx, Fernández Díaz es mostra preocupat per la possibilitat que la notícia es filtri a la premsa, i assegura que tant El Mundo (que onze dies després acabaria publicant el rumor, i que s'acabaria demostrant fals) com l'ABC, en tenen constància. L'estratègia del ministre i el director de l'Oficina Antifrau era “recobrir de contingut jurídic” el rumor. “No podem permetre que després això s'anul·li en un tribunal”, afirma De Alfonso, que fins i tot insta el ministre a involucrar-hi el Sepblac (l'autoritat estatal de blanqueig de capitals). El ministre li diu que no té accés a l'organisme, però De Alfonso insisteix que l'ens podria descobrir “comptes corrents de l'equip de govern de l'Ajuntament de Barcelona” que donessin “cobertura legal a l'assumpte” i evités que poguessin “imputar” Fernández Díaz de “torpedinar els sistemes bancaris” per aconseguir la mort política de Trias.

En espera de noves converses que el diari Público pretén publicar en els propers dies, avui el Parlament revocarà De Alfonso com a director de l'Oficina Antifrau, d'acord amb la proposta aprovada dijous per la Comissió d'Assumptes Institucionals de la cambra que va tenir el suport de tots els grups parlamentaris excepte el PP. Ahir, la portaveu del govern, Neus Munté, advertia que “caldrà afinar molt a l'hora de trobar un perfil” que substitueixi De Alfonso com a cap de l'oficina.

LES FRASES

Estem impactats i indignats per unes converses que encara avui ressonen
Caldrà afinar molt a l'hora de trobar un perfil per dirigir l'oficina [antifrau]
Neus Munté
Portaveu del govern
Sabia que el ministre era un home deshonest. Ara ho sap tothom
Xavier Trias
president del grup de ciu a barcelona

El PSC i CDC anuncien accions legals

Les conspiracions de Fernández Díaz i Daniel de Alfonso filtrades a la premsa van portar ahir el PSC a presentar una querella contra el director de l'Oficina Antifrau per suposades calúmnies contra la formació. Els socialistes acusen De Alfonso d'insinuar que les filtracions de les converses haurien estat propiciades pel PSC. El director de l'Oficina Antifrau anunciava el passat 21 de juny en una entrevista a TV3 que les converses destapades per Público es produïen just quan l'oficina que ell dirigeix investigava una suposat “finançament il·lícit” del PSC. Els socialistes consideren que el director de l'oficina va concloure i relacionar “sense cap prova” el PSC amb les converses. També ahir, CDC va avançar que la setmana vinent la formació presentarà una querella contra el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per diversos delictes, d'entre els quals destaquen “calumnies, injúries, revelació de secrets i atemptat contra l'autoritat de Catalunya”. En aquest sentit, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias va titllar ahir Fernández Díaz de “deshonest” i de pressionar la premsa. També va anunciar que està sospesant querellar-s'hi. Per la seva banda, el Síndic de Greuges va obrir ahir una investigació per “l'ús d'institucions amb fins polítics” del ministre i De Alfonso.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA