Política

L'independentisme avisa que “l'única via” ara és la culminació del procés

Indignació general per la decisió que arribi a judici el 9-N, del qual la CUP i les entitats sobiranistes es declaren coresponsables

El PP ho veu “fantàstic”

El món sobiranista va rebre ahir amb indignació i rebuig generalitzat el nou pas que durà els organitzadors del 9-N al banc dels acusats, i va avisar que això només ajudarà a donar una nova empenta al procés. En una compareixença conjunta d'una dotzena de diputats de JxSí, Lluís Llach va constatar que se senten “profundament interpel·lats” pel fet que es consideri delicte fer viable que els ciutadans puguin expressar-se a les urnes, i va advertir que això dóna “més força” per “materialitzar” el mandat del 27-S.

En un sentit similar, en un comunicat conjunt l'ANC, Òmnium i l'AMI es van declarar “coresponsables” del 9-N, van demanar la “màxima fermesa i unitat” dels demòcrates i van exigir que s'executi el mandat de la independència “com a única via” per combatre la nova mostra de “judicialització de la política” i de “manca d'independència” del sistema judicial. El president de l'ANC, Jordi Sánchez, va confiar a Catalunya Ràdio que hi hagi “les demostracions necessàries de suport”, i que el judici s'usi per mostrar al món la “necessitat d'agafar la porta de sortida de l'Estat”.

“Espero que serveixi perquè molta gent obri els ulls”, va resumir l'expresident Mas, un dels encausats, en una entrevista a TV3. La portaveu del seu partit, Marta Pascal, va denunciar que són víctimes d'una “persecució política” i va constatar, com Mas, la relació “molt íntima” que hi ha entre la fiscalia i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, segons demostren les converses que aquests dies està difonent Público. CDC, que recordava que els fiscals que hi apareixen són els mateixos que van fer escorcollar la seva seu fa nou mesos, es demanava també per què la decisió es va difondre després del 26-J, quan la interlocutòria ja s'havia dictat fa uns dies.

“Un país on jutgen per exercir la democràcia del #9N i ignoren les clavegueres del Ministeri de l'Interior mai no serà el nostre”, va piular el vicepresident del govern i president d'ERC, Oriol Junqueras. També a Twitter, la CUP va afirmar: “Ens declarem inductors i còmplices necessaris.” “I hi tornarem”, hi va afegir, amb referència a la petició d'un referèndum unilateral d'independència. Per la seva banda, l'ecosocialista Marta Ribas va reclamar el sobreseïment de la causa perquè “no es resolen conflictes polítics judicialment”.

En canvi, des de l'unionisme, Carlos Carrizosa, de C's, va constatar que no li agrada que hi hagi excàrrecs imputats, però tampoc “que es pensin que estan per sobre la llei”, i va demanar respecte per les decisions judicials. Gairebé eufòric, el líder popular, Xavier Garcia Albiol, va qualificar de “fantàstic” que els encausats arribin a judici “pel seu desafiament i per haver infringit l'estat de dret”.

LES FRASES

És evident que l'Estat espanyol vol asseure al banc dels acusats aquells que pensen diferent
Marta Pascal
portaveu de cdc
Quan es galleja i no es té raó, s'acostuma a pagar-ne les conseqüències; estic molt content
Xavier Garcia Albiol
coordinador general pp català


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona