Política

Procés sobiranista

El PSOE rebutja la consulta acordada que proposa el PSC

La secretària de Ciència, Participació i Política en Xarxa del PSOE espera que la proposta “no prosperi”

El PSOE espera que la proposta sobre una consulta acordada sobre la independència que el PSC ha introduït a la ponència política del XXIIIè Congrés “no prosperi”. Així ho ha assegurat aquest divendres la secretària de Ciència, Participació i Política en Xarxa del PSOE, Maria González de Veracruz, que ha insistit que la seva formació considera que la proposta “viable” i que “beneficia tot el país i també a Catalunya” és la reforma de la Constitució. En declaracions a 'Los Desayunos' de TVE, González de Veracruz ha recordat que la proposta del PSC sobre la 'via canadenca' per fer la consulta consta només en un “primer esborrany” que anirà a debat al mes de novembre, i que el document “recull com a primera opció l'acord de tots els socialistes d'Espanya, on està el PSC, que és Granada, on defensem que el que necessita aquest país és una reforma constitucional perquè tots els espanyols, en el marc de la constitució, votem sobre la unió i no sobre la separació”.

Ha fet aquestes manifestacions després que el PSC obrís la porta aquest dijous a “verificar el suport ciutadà” sobre la independència en cas que els catalans decidissin en un referèndum rebutjar una reforma de la Constitució que inclogués un acord bilateral entre Catalunya i la resta de l'Estat.

Els socialistes han introduït la proposta a la ponència política del XIIIè Congrés del PSC que se celebrarà el 4, 5 i 6 de novembre. En cas que es donés aquest escenari, els socialistes catalans proposarien al conjunt dels espanyols “altres instruments democràtics que establissin les condicions per a, si s'escau, verificar el suport ciutadà a una eventual secessió” i cita com a exemple el cas del Canadà.

El document del PSC aposta en primer terme per una reforma constitucional espanyola de caràcter federal que suposi el “ple reconeixement del caràcter nacional de Catalunya, dels seus drets històrics i de la singularitat del seu autogovern”. Una reforma constitucional que ha de suposar, segons el PSC, un acord bilateral entre Catalunya i la resta de l'Estat que sigui referendat pel poble de Catalunya, perquè pugui decidir lliurament.

Però inclou un 'pla B' en cas que els catalans rebutgessin aquesta reforma constitucional. Aleshores sí, els socialistes catalans proposarien al conjunt dels espanyols “altres instruments democràtics per establir les condicions per a , si s'escau, verificar el suport ciutadà a una eventual secessió”. I cita com a exemple, la Llei de la claredat com la canadenca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona