Política

El conflicte amb la biblioteca Montfollet, en vies de solució

L'AMPA de l'escola Montfalgars retira una moció del ple de Girona perquè està treballant un acord amb l'Ajuntament que s'ha de signar aquest mes

Unanimitat per potenciar la participació dels joves

L'Ajuntament de Girona i l'AMPA de l'escola Montfalgars ultimen els detalls d'un nou acord que garantirà la continuïtat de la biblioteca Montfollet “tal com la coneixem a dia d'avui” i que el consistori s'ha compromès a signar abans de finals d'aquest juliol. Així ho va explicar ahir al vespre al ple de Girona el portaveu de l'AMPA, Xavier Villareal, just abans de retirar la moció que havien presentat al maig, quan tot just s'iniciava el conflicte. De fet, Villareal va remarcar que havien notat un “canvi en la disponibilitat” del consistori després que en el ple del mes de juny l'alcaldessa es comprometés públicament amb la continuïtat de la biblioteca.

Villareal va explicar que havien volgut participar en el ple d'ahir per informar de la situació actual, tal com s'havien compromès amb els milers de ciutadans que havien donat suport a la campanya La Montfollet no es toca. La polèmica va sorgir al maig, quan l'AMPA va fer públic que l'Ajuntament els havia comunicat que els retirava l'ajut anual de 17.150 euros que percebien en virtut d'un conveni del 2012 i que els proposava, a canvi, presentar-se a una subvenció de 4.000 euros.

Una altra entitat ciutadana que va presentar una moció al ple d'ahir va ser el Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat, que va aconseguir que s'aprovés la seva moció per la derogació del reial decret que regula el procediment de l'adquisició espanyola (amb els vots en contra del PP i Ciutadans).

Un dels acords importants del ple va ser l'aprovació per unanimitat d'una moció d'ERC-MES per potenciar la participació dels joves gironins en les decisions ciutadanes. La proposta final, consensuada per tots els grups, fixa que es destinaran 20.000 euros –la meitat del previst inicialment en la proposta d'ERC– a activitats proposades per entitats juvenils que es votaran en el procés participatiu del 2017; que es crearà un programa a La Caseta de la Devesa adreçat a instituts per incentivar la participació juvenil en els processos de decisió del municipi; que s'impulsarà la creació d'un consell d'alumnat municipal, i que el centre jove de Can Gibert-Santa Eugènia es posarà en marxa el proper setembre.

També va haver-hi unanimitat a donar suport al canvi de nom de l'escola Mare Déu del Mont per escola Àgora.

Bitllet obert del trenet

El ple també va aprovar per unanimitat establir un nou bitllet obert –amb una tarifa 2 euros superior a la del normal– en el servei de minitren turístic a la ciutat per tal que els visitants puguin baixar-ne per visitar algun punt emblemàtic i després tornar-hi a pujar per seguir el recorregut. Segons l'equip de govern, la mesura s'ha decidit en vista de la creixent demanda que s'ha detectat a l'Oficina Municipal de Turisme, que és un dels punts de venda dels bitllets.

Pel que fa a altres punts del ple, es va aprovar tal com estava previst el reglament del Servei Municipal d'Ocupació, la pròrroga per un any dels serveis d'atenció domiciliària (mentre s'estudia la possibilitat que siguin de gestió mixta) i el lloguer a la UdG de dos locals de la plaça Jordi de Sant Jordi per destinar-los a local per a la gent gran del barri del Mercadal. A més, lligat a aquest punt –i també fruit del conveni de col·laboració signat amb la universitat el setembre passat– es va donar llum verd a la cessió a la UdG durant vint anys d'un tram del carrer Maria Aurèlia Campmany al Campus de Montilivi, que es destinarà bàsicament a la circulació de vianants.

També es va fer un tràmit més per adscriure la Casa Pastors a l'àmbit de cultura, que va servir perquè l'alcaldessa reiterés que l'Ajuntament no comprarà l'immoble de la pujada de Sant Feliu, que la CUP havia afirmat que podia donar lloc a “una maniobra especulativa”.

Desacord pel procés constituent

Fort desacord ahir entre CiU i la CUP arran d'una moció presentada per la formació anticapitalista a favor de la creació d'una comissió municipal sobre el procés constituent. Segons Lluc Salellas, es tractava d'una moció “simple i lògica” perquè l'Ajuntament de Girona “sigui dels primers que comencen a treballar segons el full de ruta”. Des de l'equip de govern, però, el regidor de Cultura, Carles Ribas, va demanar “no avançar-se i esperar al que digui el Parlament, que és qui definirà el quan i el com”, i l'alcaldessa, Marta Madrenas, va considerar-ho “una trampa” i va acusar la CUP de voler-se “erigir com l'únic valedor de com ha d'anar el procés”.

Salellas va qüestionar si la posició contrària de CiU “és per la por d'un informe que diu que l'Ajuntament no pot crear una comissió”, fet que va encendre Madrenas, que va dir que “no era de rebut” qüestionar el suport del seu partit al procés quan és l'únic que té imputats. “És irrefutable que aquest govern ha donat mostres ingents de suport al procés”, va remarcar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona