Política

política

formació de govern

Rajoy obre la porta a no sotmetre's a la investidura si té la seguretat que no prosperarà

El líder del PP diu que en aquest cas caldria fer “una reflexió” per part de totes les forces per veure “quina sortida” donen a la situació

El dirigent popular insisteix que “no s'han de repetir les eleccions de cap de les maneres”

El líder del PP, Mariano Rajoy, ha obert la porta aquest dimecres a no sotmetre's a una sessió d'investidura en el cas de no tenir assegurats els suports suficients. “Si tingués la certesa total que fos impossible ser investit, obriria un període de reflexió amb els altres partits polítics per veure quina sortida donem a la situació”, ha dit a la roda de premsa posterior a la reunió que ha mantingut amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, amb qui ha tancat la ronda de contactes amb els partits. Amb tot, Rajoy ha reiterat el seu “interès a anar a la investidura i a governar” i ha recordat que encara queda temps d'aquí a finals de juliol, quan voldria sotmetre's a la confiança del Congrés per a ser investit.

Rajoy ha tancat amb Sánchez una ronda de contactes que no li han aportat nous suports a la investidura. Només CC s'ha mostrat disposat a negociar un ‘sí', mentre que C's ha avançat una “abstenció tècnica” que, sumada al ‘no' del PSOE i de la resta de formacions augura que la seva investidura no prosperarà.

El líder del PP ha afirmat que la ronda de contactes “ha de continuar en el futur” i ha recordat que ha traslladat a tots els seus interlocutors de la primera ronda que “no s'han de repetir les eleccions de cap de les maneres” i que el govern que es formarà “s'ha de constituir tan aviat com sigui possible” perquè “portem molts mesos en funcions” i “més d'un any sense presentar projectes de llei a les Corts”, a més de la necessitat d'aprovar el sostre de despesa i els pressupostos de l'Estat.

Segons Rajoy, seria “ideal” que la investidura es pogués resoldre a finals de juliol o principis d'agost perquè “no sé que es pot fer al mes d'agost que no es pugui fer al juliol”. També ha apuntat que el govern ha de tenir “almenys una certa estabilitat” i, per tant, les actuacions dels partits han d'estar guiades per la “lleialtat institucional i la responsabilitat”.

Són, segons Rajoy, “els mínims que permetrien posar en marxa una legislatura en unes condicions raonables”, tot i que ell preferiria que hi hagués acords de govern. Per aquest motiu ha fet arribar als partits un programa de govern “basat en els valors constitucionals i en el consens del projecte europeu” que te com a objectiu “apuntalar la recuperació econòmica i el model de benestar” de l'Estat.

Amb tot, al torn de preguntes de la premsa Rajoy ha introduït per primera vegada la possibilitat que no es presenti a la investidura. Ha recordat que per ara ell no té “cap mandat per formar govern” per part del rei Felip VI. “Tinc interès a anar a la investidura i a governar, però si jo tingués la seguretat que seria impossible que m'escullin jo crec que jo hauria de fer una reflexió i els altres partits també, sobre quina sortida donem a això”.

No ha volgut avançar escenaris ni donar per fet el ‘no' que Sánchez li ha transmès aquest dimecres. “Ja ho veurem al futur”, perquè “ni tan sols s'han constituït les Corts”, ha dit quan ha estat preguntat per si considera definitiva aquesta postura dels socialistes, així com l'abstenció de C's. Així, ha reiterat que no es poden repetir eleccions i que el govern s'ha de fer ràpid, de manera que “cadascú té la seva responsabilitat”. A priori Rajoy manté el seu calendari “Jo tinc interès en anar a la investidura si el rei ho considera oportú i convenient perquè hem obtingut 137 escons i vuit milions de vot i som l'única força que ha augmentat en vots i en escons”, ha indicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona