Política

La renovació d'un partit històric

Cap a la nova direcció

Marta Pascal i David Bonvehí registren la seva candidatura amb una llista renovada i amb una forta presència municipalista

La llista té el suport de la majoria de sectors del Partit Demòcrata Català

Competirà a les primàries amb la candidatura d'Ignasi Planas, de Reagrupament, que té poques possibilitats

Després de quatre dies d'agitació entre diversos sectors del PDC, ahir Marta Pascal i David Bonvehí van fer pública la llista que pugnarà per dirigir el partit. Una llista que trenca amb l'antiga direcció de CDC i en la qual hi ha una forta presència de l'àmbit municipalista i amb cares joves. Dels dotze candidats, vuit provenen del municipalisme, i set són alcaldes de localitats com Martorell, Calella, Sallent, Besalú o Valls. Destaca també l'edat dels candidats: la majoria són nascuts als anys seixanta i només l'actual alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, supera els cinquanta anys. Però en la llista també hi ha personalitats influents en l'administració, com és el cas de la responsable de la direcció general de Coordinació Interdepartamental de la Generalitat, Elsa Artadi. La candidatura de Pascal, que competirà en les primàries amb la llista d'Ignasi Planas, té el suport del sector socialdemòcrata, Llibergència i Generació Llibertat.

Marta Pascal

Llicenciada en ciències polítiques i en història, va néixer el 1983 a Vic. Ha estat militant de CDC des del 2006. Primer, amb una forta presència a la JNC, de la qual va ser presidenta del 2012 al 2015. Considerada una de les cares renovadores de l'antiga CDC, és diputada al Parlament de Catalunya des del 2013. El 27 de setembre passat va ocupar la setzena posició en la llista de Junts pel Sí de Barcelona. Des del 2015 ha estat portaveu de CDC i consellera nacional del partit. També és vicepresidenta del Partit Liberal Demòcrata Europeu (ALDE). Aspira a la secretaria general del partit.

David Bonvehí

És llicenciat en dret. Va néixer l'any 1979 a Fonollosa (Bages), localitat de la qual ha estat alcalde (del 2003 al 2007). Des de l'any 2008 ha estat president comarcal del Bages de CDC i un dels dirigents més influents de la Catalunya Central al partit. És diputat al Parlament de Catalunya des del 2010. Considerat pròxim al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i al món municipal, aspira a ser el coordinador d'organització del PDC.

Elsa Artadi

Doctorada en economia per la Universitat de Harvard, és responsable de la direcció general de Coordinació Interdepartamental de la Generalitat de Catalunya i una de les peces clau del govern de Puigdemont. Anteriorment va ser secretària general d'Hisenda i directora general de Tributs i Joc, des d'on va impulsar la loteria catalana. Ha treballat com a professora a la Universitat Bocconi de Milà i com a consultora al Banc Mundial. Va néixer l'any 1976 a Barcelona.

Marc Castells

Nascut el 1972 a Igualada, és l'alcalde de la seva localitat natal des del 2011. Militant de CDC des del 1997, Castells va començar la carrera política a la JNC i ha estat membre de l'executiva comarcal de Convergència des del 1999.

Montserrat Candini

Nascuda a Barcelona el 1957, és alcaldessa de Calella des del 2011. Ha estat senadora a Madrid i portaveu del grup parlamentari de CiU (2008-2015) i des del 2008 ha assumit la secretaria executiva de l'àmbit sectorial de CDC. És diputada al Parlament de Catalunya.

Albert Batet

Un dels pesos pesants del sector municipalista del PDC. És alcalde de Valls des del 2008 i regidor des del 2003. És també vicepresident de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i vicepresident territorial del Camp de la Diputació de Tarragona. Nascut l'any 1979 a Tarragona, va ser el cap de llista de CiU en les eleccions al Parlament del 2012 i va ocupar la tercera posició en la llista de Junts pel Sí l'any 2015.

Lluís Soler

Llicenciat en administració i direcció d'empreses per la UPF, amb l'especialitat d'economia i gestió pública, va néixer el 1983. És alcalde de Deltebre (Baix Ebre).

Vanessa Farré

Llicenciada en ciències polítiques, és responsable de relacions institucionals de la CCMA. Va anar a les llistes de CiU en les eleccions al Parlament de Catalunya del 2010 i el 2012, però no va sortir escollida.

David Saldoni

Nascut a Sallent el 1976, és llicenciat en administració i direcció d'empreses. Ha estat militant de CDC des del 2000. Des del 1999 és regidor al consistori de Sallent i des del 2011 n'és l'alcalde. També ha format part del consell nacional de CDC.

Dolors Tella

Llicenciada en dret, és tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Sidamon (Pla de l'Urgell). Des del 2011 és delegada de Territori i Sostenibilitat a Lleida.

Xavier Fonollosa

Nascut a Martorell el 1969, localitat d'on és alcalde. És llicenciat en dret i ha estat president del Consorci Localret i president de les juntes de patrons de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. Va anar a les llistes de DiL el 20-D en el número onze.

Lluís Guinó

És alcalde de Besalú i diputat al Parlament de Catalunya des de l'any 2010. El 27 de setembre passat va ocupar la setena posició en la llista de Junts pel Sí a Girona.

5
dels membres
de la candidatura són diputats al Parlament de Catalunya.
7
dels dotze
candidats són alcaldes de municipis catalans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona