Política

catalunya

procés sobiranista

L'ANC vota un referèndum decisiu per al final del procés

L'aposta agafa força amb el suport de la CUP, la crida del centenar de personalitats i la disposició a estudiar-lo de la resta

Els socis de l'entitat voten fins dissabte al migdia en vuitanta locals

La inesperada recuperació d'un referèndum d'independència per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) com a fita clau de l'anomenat procés va ser rebuda amb sorpresa i molts dubtes per la inevitable comparació amb el 9-N. Però a les portes que els socis de l'entitat prenguin una decisió que podria determinar el full de ruta polític del govern i el Parlament, l'aposta s'enforteix dia a dia amb el suport explícit del manifest signat per un centenar de personalitats, abans-d'ahir, i la complicitat unànime del grup parlamentari de la CUP, ahir. Amb aquestes posicions públiques, el secretariat nacional de l'ANC veu reforçat el seu argument principal: cal una fita compartida i resolutiva per tornar a aglutinar l'independentisme i culminar el procés. Davant les dificultats evidents que els socis de Junts pel Sí i la CUP afrontin plegats obstacles parlamentaris com ara la investidura o el pressupost, l'ANC proposa tornar a la casella de sortida, on va començar a esquerdar-se la unitat. La vigília del 9-N, la decisió del govern de Mas de no desobeir la legalitat espanyola i reconvertir la consulta va deixar ferida entre els protagonistes. El 9-N va ser un èxit, però va ser un procés participatiu sense conseqüències jurídiques ni polítiques. La conjura de no fer-se gols en pròpia porta va evitar l'autocrítica aleshores i la va defugir novament l'endemà del 27-S.

Consens per la consulta

El full de ruta postelectoral generava més dubtes que aclariments i Junts pel Sí i la CUP evidenciaven diferències estratègiques per afrontar el mandat plebiscitari. A base de passar pantalles, l'independentisme semblava abandonar el seu objectiu històric: el referèndum d'autodeterminació. Però també el consens de la majoria social del país, que el considera la millor eina.

Per primer cop, en l'argumentari que l'ANC ha defensat aquestes setmanes en xerrades preparatòries de la seva consulta, l'entitat diu força clarament que el 9-N no va ser el que s'esperava que fos i que el 27-S no ha servit per substituir-lo. Si el secretariat nacional aconsegueix fins dissabte una bona participació dels socis i un sí al referèndum, l'ANC “exigirà” al govern i al Parlament que el preparin jurídicament els pròxims mesos i l'executin l'any vinent. Es dóna per fet que haurà de ser unilateral, però aquest cop vinculant per a les institucions catalanes.

Després de les adhesions dels darrers dos dies, sembla evident que la votació de l'ANC podria acabar modificant el full de ruta i determinant quin serà l'hipotètic nou dia D de la ruptura amb la legalitat constitucional que mai no arriba.

77 locals de votació

La consulta sobre el referèndum va començar telemàticament abans-d'ahir entre els socis de l'ANC i tindrà lloc presencialment avui i demà en 77 locals de votació d'arreu del país que agruparan 216 taules electorals de la seva àrea de proximitat. Així, per exemple, la seu electoral de Manresa funciona com a lloc de votació per a més de vint assemblees territorials de l'ANC al Bages. La mateixa funció centralitzadora fan Mollerussa, el Vendrell, Valls, les Borges Blanques, Berga, Sabadell, Balaguer, Pineda de Mar, Banyoles, Sentmenat, Moià, Vilanova i la Geltrú, Reus, Palafrugell, Tremp, Molins de Rei, Sant Feliu de Guíxols o Terrassa. També a Barcelona, en vuit seus electorals es podrà fer la votació de les dotze assemblees de barri o districte. Els socis poden votar a la seu que vulguin, la gran majoria avui a la tarda i demà al matí, quan a les dues del migdia es tanca la consulta.

Els diputats de la CUP diuen sí

Els deu diputats de la CUP s'afegien ahir al manifest Per un referèndum oficial i vinculant sobre la independència el 2017 , que ja han signat més d'un centenar de personalitats com ara l'exvicepresident Carod-Rovira; escriptors com per exemple Núria Cadenes, Marina Espasa, Albert Forns o Martí Sales; periodistes com Òscar Dalmau, Jordi Borràs o Toni Soler; professors com ara Antoni Soy o Clara Ponsatí, o músics com per exemple Roger Mas o Sanjosex. El diputat de la CUP Benet Salellas defensa que el 26-J ha tancat la porta a un referèndum acordat i que cal que la Generalitat faci possible la consulta oficial i vinculant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TEDH

L’eslovè Marko Bosnjak, elegit nou president del TEDH

barcelona
tribunals

Citen a declarar Rovira i els investigats per Tsunami per videoconferència

barcelona
guerra a europa

Ucraïna relleva el cap militar de la regió de Khàrkiv

barcelona
estats units

A Trump el preocupava un escàndol sexual, segons el seu exadvocat

barcelona
guerra a europa

Rússia pressiona Khàrkiv i avança al nord de la regió ucraïnesa

barcelona
política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona
estats units

Trump lidera les enquestes amb Biden tocat per Gaza

barcelona
POLÍTICA

L’ANC reclama a l’independentisme bloquejar el possible govern d’Illa

barcelona
política

Parlon: “El PSC no donarà suport a una investidura de Puigdemont”

barcelona