Política

Putin encapçala la crida internacional pel retorn de Turquia a l'estabilitat

El president rus condemna els actes anticonstitucionals en una trucada a Erdogan

França diu al líder turc que el cop d'estat fallit no és un “xec en blanc”

La UE instarà Ankara a seguir les regles democràtiques

A més de tensar les relacions entre Turquia i els EUA pels retrets encreuats sobre el clergue turc autoexiliat a Pennsilvània Fetullah Gülen, la reacció autoritària a l'intent de cop d'estat del president turc, Recep Tayyip Erdogan, inquieta la comunitat internacional, que ja ha fet diverses crides a la moderació del govern d'Ankara.

Qui ahir va liderar els missatges a la calma va ser el president rus, Vladímir Putin, que va rebutjar categòricament les accions anticonstitucionals i la violència en la primera conversa telefònica que va tenir amb Erdogan després de l'alçament frustrat. Putin va expressar que confia que ben aviat es restableixi l'estabilitat a Turquia i va pactar reunir-se amb Erdogan al Kremlin a mitjans d'agost.

El mandatari rus va expressar el condol per la quantitat de pèrdues humanes, tant de militars com de civils, i desitja un retorn ràpid “a l'ordre constitucional”. Putin va demanar a Erdogan que refermi com més aviat millor la seguretat dels 5.000 turistes russos que són a Turquia de vacances.

Tot i la conversa telefònica entre ambdós presidents, el govern rus s'ha mostrat “extremadament inquiet” després de les hores d'inestabilitat política a Turquia del cap de setmana i per les accions violentes que han tingut lloc com a conseqüència de l'alçament fallit, principalment a Ankara i Istanbul.

Les relacions entre Moscou i Ankara van calmar-se a principis de juliol després de moltes crítiques encreuades quan Erdogan va enviar una carta de disculpes a Putin per l'abatiment d'un bombarder de l'aviació russa a la frontera turcosiriana, al novembre, en què va morir el pilot.

En la ronda de crides a la contenció al president turc, ahir, el cap de la diplomàcia francesa, Jean-Marc Ayrault, va alertar Erdogan que el cop d'estat fallit no suposa “un xec en blanc” per al mandatari davant l'elevat nombre de detencions, més de 6.000. “Volem que l'estat de dret funcioni de ple”, va reblar Ayrault en una entrevista a France 3, en què va remarcar que no hi ha d'haver “purgues”.

El cap diplomàtic francès va destacar que, avui, en el consell d'afers estrangers de la UE, es parlarà de Turquia i Brussel·les recordarà a Ankara que “ha d'ajustar-se a les regles democràtiques europees”. Ayrault no se'n va estar de dir que “Turquia, sent sincers, té una part fiable i una de sospitosa” com a aliat fiable en la lluita contra el gihadisme d'Estat Islàmic.

En la mateixa línia es va expressar a Twitter el ministre alemany de Justícia, el socialdemòcrata Heiko Maas, que va alertar contra “una purga” i “una venjança arbitrària” de les autoritats turques davant l'allau de detencions dels membres del cos judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona