Política

Les places i els carrers són d'Erdogan

El líder turc fa una crida als ciutadans a prendre els espais públics durant tota la setmana i a no abaixar la guàrdia

Milers de turcs celebren el fracàs del cop d'estat i reclamen que s'executi els militars rebels

“Ningú pot donar un copd'estat a casa nostra. No entregarem Turquia
als traïdors”

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va trobar en la població un fidel aliat per contenir el cop d'estat dels militars i, ahir, va animar els turcs a no abaixar la guàrdia. I el poble va prendre les places i els carrers com a emblema de la resistència! Erdogan va convidar els seus compatriotes a continuar ocupant els espais públics de les principals ciutats del país durant tota la setmana, a seguir sent els amos dels carrers del país. “Aquest no és un dispositiu de dotze hores. Aquesta setmana és molt important. No abandoneu les places, no us relaxeu”, va insistir, en un discurs després de l'enterrament de diverses víctimes de la insurrecció.

Milers de turcs es van fer ressò de les seves paraules i van tornar a prendre ahir els carrers de diverses ciutats per celebrar el triomf del règim d'Erdogan després del fracàs del cop d'estat. Carrers i places, sobretot d'Istanbul i d'Ankara, eren d'Erdogan. Després de la por d'un possible cop d'estat, va arribar l'alegria. Les places i els carrers de les ciutats turques es van omplir de gent que no parava d'onejar banderes i que cantava proclames favorables “a l'executiu turc i a la democràcia”. Les “vigílies per la democràcia” que es van celebrar la matinada de dissabte, fins i tot després de saber-se que el cop d'estat havia fracassat, continuaven així ahir. “M'encanta Turquia”, “l'era dels cops s'ha acabat”, cantaven milers de turcs en suport al seu president, molts dels quals també feien sonar les botzines dels cotxes eufòrics pel triomf del règim presidencialista. Però els manifestants no només celebraven el fracàs dels colpistes, sinó que protestaven en contra d'ells.

Erdogan va reiterar la tesi que ha defensat des del principi: que “l'organització terrorista de Fethullah Gülen” està al darrere de l'intent colpista. El discurs del president va ser interromput pels assistents a l'enterrament amb crits que apel·laven a instaurar la pena de mort al país. “Volem execucions”, exigien. I el president els va respondre: “En les democràcies, les demandes de la gent no poden ser ignorades. Les demandes són debatudes a les institucions i farem tot el que sigui necessari.” Erdogan no va ser l'únic a prendre la paraula. L'alcalde d'Ankara, Melih Gokcek, del Partit de la Justícia i el Desenvolupament d'Erdogan, va afirmar que Turquia “ja no és el país que era abans”. “El poder de les armes no farà inclinar la nostra nació”, va dir, referint-se als cinc aixecaments militars que hi ha hagut al país des del 1960.

Istiklal, el llarg carrer de vianants que acaba a la plaça Taksim, situada a la part europea d'Istanbul, estava plena de banderes i s'hi podien escoltar alguns crits d'eufòria d'“Allahu akbar” (déu és el més gran). “Avui celebrem la llibertat i la democràcia. Celebrem Turquia”, deia la Fàtima, una jove de 18 anys.

Els carrers d'Ankara, la capital, també es van omplir de seguidors del president, tot i que menys que a Istanbul. A la plaça Kizilay, Osman, de 59 anys, va acusar els “traïdors” de tractar d'enderrocar el president turc. “Ningú pot donar un cop d'estat a casa nostra. No entregarem Turquia als traïdors”, deia. Una mica més lluny, Inci, de 27 anys, volia creure que havia arribat el final de l'era dels cops al país.

“Turquia no tornarà als dies dels cops”, va dir la jove.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia