Política

La purga turca s'aguditza

Erdogan intensifica la neteja de colpistes amb 6.000 detinguts, entre els quals hi ha el seu assistent militar personal

Ankara i Washington topen per l'extradició del clergue Gülen

, que acusa el president turc d'instigar l'alçament

El caos que divendres s'iniciava a Turquia amb un intent de cop d'estat, seguit d'una nit de trets, violència, tensió i incertesa, va deixar un mínim de 290 morts i ha desembocat en una dura repressió liderada pel president Recep Tayyip Erdogan, que ha vist com ara té via lliure per desempallegar-se de tota l'oposició possible.

El govern turc va intensificar, ahir, la gran neteja després de l'alçament fallit de divendres i va estendre l'onada de detencions fins elevar la xifra a 6.000 detinguts. Però la purga i els arrestos no quedaran aquí, les autoritats turques ja van avançar que “n'hi haurà més”. Als arrestats, cal sumar-hi els 2.745 jutges (d'un total de 15.000) i fiscals destituïts les últimes hores i la censura de pàgines web contràries a l'AKP, el poderós partit governant d'Erdogan.

“Netejarem aquest virus de totes les institucions, un virus que s'ha estès com un càncer”, va expressar, ahir, el mandatari. De fet, la neteja arriba fins al seu entorn, ja que, ahir, la policia va detenir-ne l'assessor militar personal, Ali Yazici, de qui es va posar en dubte la lleialtat divendres, quan es va quedar a Ankara i no va acompanyar el president a les vacances a la costa egea turca. Un altre dels arrestats és Akin Öztürk, excomandant de les forces aèries, que presumptament havia de ser el nou cap de l'estat major si el cop hagués prosperat.

Pena de mort

Ningú no dubtava que, quan tingués l'oportunitat, Erdogan aniria per feina. I, ahir, en va donar una mostra en demanar als seus seguidors que continuïn protestant als carrers de Turquia tota la setmana per demostrar com n'és ell de popular.

Erdogan va adreçar-se als seus seguidors després d'assistir a un servei religiós en una mesquita a la riba asiàtica d'Istanbul, on se'l va veure plorar per la mort d'un amic mort en un dels actes violents del cap de setmana. Una estona més tard, mentre atiava la multitud a prop de la mesquita, els seus seguidors clamaven: “Volem la pena de mort!” El president va aprofitar-ho i va dir que, als països democràtics, les demandes de la població no es poden ignorar. Per això, les autoritats judicials avaluaran la proposta de restablir la pena capital, abolida fa 12 anys, per complir amb els criteris d'accés plantejats per la UE, segons el diari Hurriyet. El rotatiu també recull que militars colpistes i forces lleials al president van enfrontar-se, ahir, a prop de l'aeroport internacional Sabiha Gokçen, el segon més important d'Istanbul, i a la base aèria de Konya, al centre del país. Però els xocs van ser neutralitzats.

Topada amb Washington

Binali Yildirim, primer ministre turc, va recordar, ahir, que el poble ha salvat la democràcia turca, perquè molts turcs van fer cas de la petició d'Erdogan, que va demanar-los que sortissin al carrer per fer-li costat. I també va tornar a acusar l'entorn de l'influent clergue conservador Fetullah Gülen, que viu autoexiliat a Pennsilvània (EUA), d'haver organitzat el cop d'estat. “L'home número u del cop és Gülen i deixar que continuï vivint als EUA no ajuda a les relacions d'amistat entre Washington i Ankara”, va expressar.

Fa temps que Turquia demana l'extradició de Gülen, una petició que Erdogan va tornar a reclamar ahir. Però, davant les acusacions del mandatari turc, el popular teòleg ja va afirmar, dissabte, que ell donava suport a la democràcia i que condemnava l'intent de cop d'estat. Des de Washington, la reacció no es va fer esperar i el Departament d'Estat nord-americà va emetre un comunicat expressant que qualsevol lligam dels EUA amb el cop d'estat fallit “és absolutament fals”. A més, el cap de la diplomàcia nord-americana, John Kerry, va instar Turquia a presentar proves, si en té, de la seva vinculació amb el cop fracassat.

Un altre dels fronts internacionals oberts que té Ankara és amb Grècia. Erdogan va parlar, ahir, amb el primer ministre grec, Alexis Tsipras, sobre l'extradició de vuit presumptes colpistes turcs que havien fugit cap a Grècia en un helicòpter. Tsipras va prometre que Atenes farà tot el possible perquè els militars tornin a Turquia, però també va dir que respectarà el dret d'asil, fet que podria allargar-ne el retorn unes setmanes.

LES FRASES

No podem ignorar aquesta demanda [la del restabliment de la pena de mort]
Netejarem aquest virus [els instigadors del cop] de totes les institucions
Recep Tayyip Erdogan
president turc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona