Política

la renovació d'un partit històric

Quatre gironins aspiren a càrrecs de direcció del PDC

Santi Vila, Lluís Guinó, Xevi López i Enric Llauger es presenten a les primàries que el nou partit durà a terme el cap de setmana

Mas va reivindicar ahir a Girona el llegat de Convergència

El conseller de Cultura i exalcalde de Figueres, Santi Vila; l'alcalde de Besalú i diputat al Parlament, Lluís Guinó; l'assessor de CiU a la Diputació de Girona Enric Llauger i l'exregidor de Solidaritat a a Riudellots de la Selva Xevi López són els quatre gironins que es presentaran per ocupar càrrecs de direcció del nou Partit Demòcrata Català (PDC) en les primàries que tindran lloc els dies 22 i 23 de juliol. En concret, Lluís Guinó forma part de la candidatura liderada per Marta Pascal i David Bonvehí per ocupar l'executiva del partit; Santi Vila es presenta per presidir el consell nacional i Enric Llauger i Xevi López aspiren a ser el defensor dels militants (competeixen amb dues aspirants de fora de la demarcació).

El primer acte de presentació dels diferents candidats que aspiren als càrrecs de direcció proposats al congrés fundacional del PDC es va fer ahir a Girona. L'acte, en el qual va ser present Artur Mas, que es presenta per a presidir el nou partit juntament amb Neus Munté, va reunir prop de dues-centes persones, entre militants i simpatitzants, a l'hotel Carlemany.

El tàndem Pascal-Bonvehí va manifestar la voluntat d'assegurar que la nova formació política compti amb tots i cadascun dels militants de CDC, però també d'ampliar la base social per poder tirar endavant el projecte de creació de l'estat català. “Hem de fer el possible per conservar el gran tresor que representa el llegat de CDC”, va manifestar Bonveí. Per contra, l'altre candidat a dirigir PDC, Ignasi Planas, president de Reagrupament, va criticar de l'antiga CDC que fos incapaç d'establir aliances amb altres forces polítiques. Per la seva part, el conseller Santi Vila va explicar que, si bé fins ara mai no s'havia sentit cridat a formar part de l'estructura de CDC, ara creu que pot jugar-hi un paper important com a persona de consens que aglutini les diferents sensibilitats dins del PDC. Joan Vila, alcalde de Bigues i Riells, va defensar personalment la seva candidatura a presidir el consell nacional, i de Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, que també aspira al càrrec, Pere Vila va llegir-ne una carta.

D'altra banda, Xevi López es va mostrar partidari de professionalitzar la figura del defensor dels militants i va parlar de la importància de recollir-ne no només les queixes, sinó també de canalitzar propostes de millora. Enric Llauger es va comprometre a actuar per facilitar la resolució de conflictes i va exposar tot un seguit d'objectius, d'entre els quals destaca la promoció d'un codi ètic i la creació de l'oficina del defensor.

Per la seva part, Artur Mas, que va cloure l'acte de presentació dels diferents candidats, va reivindicar l'herència de Convergència. En aquest sentit va assegurar que de la mateixa manera que “era impensable la independència sense CDC, ara és igualment impensable tenir un estat català sense el PDC”. L'expresident de la Generalitat va exposar que l'objectiu del nou partit no és únicament tenir un estat català, sinó aprofitar les eines pròpies d'un estat per fer un país atractiu i sòlid.

LES FRASES

La independència era impensable sense CDC, i l'estat català és igualment impensable sense el PDC
Artur Mas
candidat a presidir el partit demòcrata català
Un dels objectius del PDC és assegurar que la base de CDC continuï en el nou partit
David Bonvehí
candidat a ocupar la direcció executiva del PDC
Vull representar el paper de consens de les diferents sensibilitats que hi ha dins del nou partit
Santi Vila
candidat a presidir el consell nacional del PDC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona