Política

Congrés de Diputats

elecció de la mesa

Ana Pastor: “Seré la presidenta de tots”

L'exministra de Foment és escollida presidenta del Congrés dels Diputats en segona votació gràcies als 169 vots de PP i C's

El socialista Patxi López ha obtingut 155 vots del PSOE i Podem, mentre que ERC, CDC, PNB i la resta de formacions han votat en blanc

L'exministra de Foment Ana Pastor -el BOE publica l'assumpció de les seves funcions per part del titular de Justícia, Rafael Catalá- ha agraït aquest dimarts al líder del PP, Mariano Rajoy, i la seva candidatura com a presidenta del Congrés dels Diputats, un càrrec que previsiblement assolirà amb els vots del PP i de C's. En declaracions als mitjans ha assegurat que se sent “orgullosa i honrada” de la designació i que espera que la seva tasca estigui “a l'alçada del que necessita” el Congrés. “Seré la presidenta de tots”, ha sentenciat.

La fins ara ministra de Foment en funcions ha estat elegida aquest dimarts presidenta del Congrés dels Diputats gràcies a l'acord assolit entre el PP i C's. S'ha imposat en segona votació per 169 vots (137 del PP i 32 de C's) davant el candidat del PSOE, Patxi López, que ha aconseguit 155 vots (PSOE i Podem). ERC, CDC, PNB i la resta de formacions han votat en blanc. L'elecció de Pastor és fruit de l'acord que el PP i C's van anunciar aquest dilluns que els atorga també el control de la Mesa del Congrés.

Si el resultat de les següents votacions és el pactat, els populars disposaran de tres llocs a l'òrgan de govern de la cambra (Pastor, Alícia Sánchez-Camacho, que ascendeix a vicepresidenta en detriment de Célia Villalobos, i Rosa Romero), mentre que C's, a qui no li'n correspondria cap, en manté dos (Ignacio Prendes com a vicepresident i Patricia Reyes). Entre els dos sumen cinc dels nou vots de la Mesa, majoria absoluta. El PSOE disposarà de dos llocs i Podem dels altres dos. Cap formació minoritària té representants a l'òrgan de govern.

Així doncs, Pastor ha estat elegida a la sessió constitutiva de la XII legislatura que ha començat a les deu del matí, quan s'ha constituït la Mesa d'Edat formada per Maria Teresa Lara (PP) i els dos diputats més joves: Maria Such (PSOE) i Nagua Alba (Podem). Seguidament s'ha fet l'elecció pel sistema d'urna per crida, on cada diputat podia escriure un únic nom a la papereta i és elegit president el diputat que obtingui majoria absoluta.

El guió previst s'ha acomplert durant la primera votació, on cap candidat ha aconseguit la majoria absoluta necessària. El PP i C's han votat a Pastor, el PSOE a Patxi López, Podem a Xavier Domènech i CDC a Francesc Homs. El resultat també ha estat l'esperat: Ana Pastor ha aconseguit 169 vots, Patxi López 85, Xavier Domènech 71, i Francesc Homs 8. La resta de diputats (17) han votat en blanc.

L'alternativa al control de la Mesa per part de la dreta passava per un acord entre les forces d'esquerres en segona volta que requeria el suport de CDC i ERC, i que finalment no s'ha fet realitat. El PSOE ha votat el seu candidat, Patxi López, i Podem –que havia votat el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech en primera votació- també ha donat el seu suport a Patxi López. Però els vots en blanc d'ERC, CDC i PNV, entre altres, han mantingut el candidat socialista en segon lloc.

El resultat de les votacions de la presidència i de la Mesa donarà a les formacions de la dreta el control absolut de l'òrgan de govern de la cambra, que és qui ordena els debats i decideix si s'accepten, o no, preguntes i iniciatives legislatives. També és qui decidirà si CDC disposa o no de grup, i qui marcarà el criteri de les peticions de compareixences dels ministres i del president del govern espanyol, un punt polèmic la passada legislatura.

Pastor ha arribat al Congrés acompanyada per diversos col·laboradors seus en el Ministeri de Foment i ha rebut la salutació de diputats de tots els partits abans d'entrar a la reunió amb el grup parlamentari del PP. La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha destacat que Pastor és una persona “molt seria, molt rigorosa i molt treballadora” i amb un perfil “perfecte” per a la nova etapa política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona