Política

Quan el rival es transforma en el millor aliat

CiU, que va governar en minoria el mandat passat, sorprèn ara amb una aliança amb el grup de Junts

ERC dobla el nombre de regidors i el PP en queda fora

CiU va governar en minoria, i amb suports puntuals, el mandat passat i en les eleccions municipals del maig del 2015 va mantenir la confiança de l'electorat, ja que es van repetir els cinc regidors de la formació. Mantenir la minoria, però, no semblava una opció vàlida fins al 2019 i el març passat tancava un pacte amb Junts per Sant Pol, l'etern rival dels convergents, que havia perdut un regidor. A més, el canvi en la direcció del grup municipal havia pacificat l'enfrontament històric entre els dos partits. En aquests primers mesos de mandat, el govern de Sant Pol ha hagut d'afrontar un dels episodis més agres del municipi: el futur de la nau de l'empresa Amargant, que ha d'anar a terra perquè ocupa un espai on no es pot construir. El serial encara no té desenllaç, però no s'albira cap solució a mida i, segons l'empresa, pot acabar significant el tancament de la firma i deixar una vuitantena de treballadors al carrer.

Paral·lelament, el judici contra l'exalcalde Francesc Pomès, acusat de falsedat documental vinculada a la nau, va acabar finalment amb la seva absolució quinze anys després d'haver donat permís a l'empresa perquè construís la nau.

Una notícia destacada del municipi ha estat la posada en marxa del primer institut de secundària, de moment de manera provisional, en uns mòduls prefabricats. Al setembre el centre va tenir un èxit inesperat quant a matriculacions. També en aquest període s'ha significat la inversió de la Generalitat en una prova pilot per millorar la recepció de la TDT i del mòbil amb la instal·lació d'una torre de comunicacions. Segons els resultats, avui encara s'arrosseguen mancances. A més, la celebració del primer any de la biblioteca, que ocupa la planta baixa de la Fundació Pere i Joan Coromines, ha demostrat l'encert d'ubicar l'equipament al bell mig del poble i la posada en marxa, aquest estiu, d'una platja per a persones en companyia de gossos ha aixecat un intens debat a les xarxes socials.

Pel que fa a l'oposició, amb els quatre regidors de Junts en el govern, ERC es manté com a força principal amb dos edils. Per la seva banda, ICV-EUiA va perdre un dels dos representants i fa pocs mesos va canviar de portaveu, ja que Manel Puig va deixar pas a Bernat Ferrer després de vuit anys al capdavant de la formació. Sense el PP ni el PSC, el consistori santpolenc és un dels que tenen menys colors polítics.

les claus

La nau d'Amargant

L'enderroc de la nau de l'empresa, obligat per llei i que ha d'executar l'Ajuntament, és sens dubte la patata calenta del mandat, atès que l'empresa ja ha anunciat que, si es compleix, pot arribar a tancar.

Platja amb gossos

La iniciativa pionera en l'àmbit comarcal ha generat un enfrontament entre defensors i detractors d'anar a banyar-se amb els animals.

EL CONSISTORI

Menys forces representades

A Sant Pol el repartiment de regidors va tenir resultats molt desiguals coincidint amb la pèrdua de població. Dels tretze regidors del 2011 es va passar a onze el 2015 i, si el PSC es va quedar un altre cop sense representació, el maig de l'any passat va ser el PP el que no va obtenir prou suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona