Política

ANTONI VILLAS

PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DE LES GARRIGUES

“La solució per tirar endavant som nosaltres”

“Proposem atansar els serveis a les persones, i això també significa invertir en llocs de treball per a la gent jove”

“Ja sabem que podem produir, però no sabem vendre. Ens barallem entre nosaltres i, a la primera setmana de collita, ensorrem preus”

“Les grans empreses no vindran; l'aigua l'aprofitarà la gent d'aquí”

Dinamisme garriguenc
Diu que no farà vacances a l'agost i, mentre fem l'entrevista, li sona el mòbil cada cinc minuts. A a la sala del costat, l'esperen per fer una reunió. Antoni Villas, 52 anys i alcalde de Juneda (CiU) des de fa 9 anys, potser sí que és un digne exemple de l'esperit emprenedor del nord de les Garrigues.

El Consell Comarcal de les Garrigues ha aprovat un pla estratègic comarcal per millorar la competitivitat, els serveis a les persones i les infraestructures.

La baixa autoestima, detectada pel pla, té un rerefons històric?
Està molt baixa. El dinamisme que tenim la gent de Juneda, Arbeca... és molt diferent de la zona sud. Hem tastat l'aigua fa cent anys i sabem quin potencial té. A l'altra zona, la gent tampoc ho ha passat bé. Fa cent anys, es van fer escoles i cooperatives, i l'oli va tenir una gran expansió i s'ho van creure. Ara el món va molt de pressa i nosaltres, lentament. És molt penós dir als fills que marxin. Ens equivoquem: el millor és al territori i els que han vingut de fora ho estan aprofitant.
Pot ser que sigui perquè la gent gran no mira al futur?
Aquí, les inversions sols es fan quan s'apleguen els diners. Ens ho trobem en el Leader, on tots els projectes són molt petits, perquè no acudeixen al crèdit.
El pla centra l'estratègia a posar al capdavant els joves per capgirar la situació. Com?
Un factor és la competitivitat empresarial. No tenim polígons industrials i n'hem de crear, no grans zones urbanitzades, però hi ha empreses que volen créixer i han de marxar.
L'anàlisi del pla és desolador. Un dels problemes més greus és l'envelliment.
És la realitat, però almenys podem créixer. Ens afecta en tots els àmbits: una persona gran es planteja per què s'ha de posar el reg o arreglar una casa. Els hem de canviar la mentalitat i hem de portar gent, creant-hi riquesa. Els serveis a la gent gran són molt cars i se'n té necessitat. La Generalitat ens proposa fer centres de dia a les capitals de comarca, però els veïns de molts pobles tindrien 45 minuts de desplaçament. Proposem atansar els serveis a les persones. Ja treballem amb els ajuntaments per donar-los mobilitat, fer esport, gimnàstica de manteniment, menjador popular, etc. Això també significa invertir en llocs de treball per a la gent jove.
La darrera escola que ha tancat és al Cogul. Faran crides per acollir famílies als pobles?
Ens calen infraestructures: l'altre dia, a Bellaguarda, 12 hores sense telèfon ni res, perquè havia saltat l'automàtic i ningú se n'havia adonat. I a la Granadella, Bellaguarda i Juncosa, el dia que poden veure la televisió és excepció. Estem parlant amb la Generalitat, perquè les empreses d'ADSL diuen que no els interessa millorar xarxa per a poblacions de 400 persones. Hi ha pobles on hi ha gent llogada per portar els bars i piscines, però desvirtua el pressupost municipal. Es tanca l'escola, després la cooperativa i, al final, l'ajuntament. El pla no és la solució, sinó nosaltres, el territori. Si anem junts, podem tirar endavant. Ja sabem que podem produir, però no sabem vendre. Ens barallem entre nosaltres i, a la primera setmana de collita, ensorrem preus.
Ara és un moment clau, perquè arribarà l'aigua del Segarra-Garrigues. També hi ha temor que se'n beneficiïn sols les grans empreses.
Quan vam prendre posició sobre l'ampliació de la DO Garrigues, se'ns va dir que anàvem en contra del creixement. A Lleida es mouen 160 milions de litres d'oli, i de DO, entre 6 i 8 milions. No ens hauria de costar tant de vendre. I, d'aquests, no arriben al 50% a la DO. Si volen créixer, aquí els tenen. Intentem entendre'ns entre tots i vendre aquests 6 milions. Si estem fent un bon producte, ja anirem creixent. El problema és incloure-hi l'oli verge.
Qui aprofitarà l'aigua del canal, doncs? Arriba tard ja?
El creixement de la DO indica que les grans empreses no vindran a les Garrigues, perquè produir en intensiu a la plana és més rendible. Aquí, hem de garantir la qualitat de l'oliva i, també, de vida. L'aigua l'aprofitarà la gent del territori, però fent un sector gurmet de l'oli. El canal sols aporta reg de suport, no podrem fer grans extensions, perquè el territori és abrupte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans