Política

Sobiranisme

Enquesta

El sí guanya el no per primer cop

Els defensors d'una Catalunya independent capgiren el resultat i s'imposen als contraris, que baixen gairebé tres punts

Junts pel Sí tornaria a guanyar, però el descens de la CUP faria perillar la majoria absoluta

Més de cinc punts de diferencia separa el nombre d'enquestats que volen una Catalunya independent dels que la rebutgen. És la primera vegada que el sí supera el no i que ho fa, a més a més, amb aquest marge de diferencia tan marcat. Els independentistes són el 47,7% dels enquestats, dos punts per sobre del mostreig elaborat al març, mentre que els contraris es queden en un 42,4%, tres punts per sota.

Des de feia un any i mig, el no havia consolidat un cert avantatge que havia arribat fins als set punts el juny del 2015 –la primera vegada que el CEO va preguntar als enquestats si volien que Catalunya esdevingués un estat independent va ser el febrer del 2015. I mentre el no baixa, el nombre d'indecisos continua pujant. El novembre del 2015 aquest sector arribava només a un 5,8% dels enquestats i ara ja són un 8,3%.

L'independentisme era sempre majoritari en la pregunta sobre quina situació política preferia per a Catalunya o sobre el referèndum, però amb percentatges al voltant del 30%. Des de la introducció de la pregunta directa sobre si desitja una Catalunya independent, inclosa a partir del 2015, els partidaris del sí no havien encara superat els del no.

En aquest baròmetre es torna a demostrar que, en cas d'un hipotètic referèndum sobre la independència, són els indecisos els que tindrien la paella pel mànec i que podrien fer superar el 50% dels vots que requereix l'autodeterminació del poble català. La victòria dels partidaris de l'estat català s'explicaria, en part, segons el director del CEO, Jordi Argelaguet, per la pujada significativa que ha sofert el sector de l'electorat de Catalunya Sí que es Pot que dóna suport a la independència: en l'anterior baròmetre era del 20,3% i ara és del 30,5%, una xifra que podria acabar decantant la balança cap al sí. Tot i això, l'electorat del partit de Lluís Rabell continua sent majoritàriament contrari a la independència: un 55% la rebutgen.

Tot i que ahir no es van entrar a valorar les causes polítiques que han pogut propiciar aquest gir en el resultat, cal pensar que la mostra es va obtenir entre el 28 de juny i el 13 de juliol, un període en què ja es coneixia el resultat de les eleccions al Congrés dels Diputats, amb un augment dels suports cap al PP, i que s'havia destapat el contingut d'unes converses entre el ministre de l'Interior i el director de l'Oficina Antifrau per fer caure els dirigents del procés independentista. Durant aquelles dates també s'havia produït el no de l'esquerra anticapitalista al pressupost de l'equip del president Puigdemont. Potser fruit d'aquesta negociació, la CUP obté el pitjor desgast registrat en un sondeig del CEO, ja que, si ara es tornessin a repetir les eleccions, només un 5% dels enquestats votarien els anticapitalistes, mentre que el març del 2016 ho haurien fet un 8%.

És precisament el descens de la CUP el que podria fer perillar la majoria absoluta que ara tenen les forces independentistes a la cambra catalana. Segons l'estimació del CEO –la cuina elaborada a partir de la intenció, el record de vot i altres paràmetres–, Junts pel Sí tornaria a guanyar les eleccions al Parlament de Catalunya, i obtindria una xifra d'escons similars a la que va obtenir en les darreres eleccions del 27-S: la forquilla estaria entre els 60 i els 62 diputats. En canvi, el descens de la CUP és el més significatiu i la forquilla estaria entre els 6 i els 8 diputats. Ara en té 10. Un resultat per les cotes baixes impediria la majoria absoluta. La que continuaria doblant el resultat seria la formació de Catalunya Si que es Pot (l'aixopluc d'ICV, Podem, En Comú i EUiA), que, com ja va indicar el sondeig del mes de març, aconseguiria passar dels 11 diputats actuals als 20-22 i es convertiria en la segona força més votada a Catalunya, ja que deixaria enrere Ciutadans, que perdria escons, concretament dels 25 actuals baixaria fins als 18-21.

L'enquesta, elaborada a partir de les respostes presencials de 1.500 persones, torna a valorar l'actuació dels líders polítics, i Junqueras, altre cop, obté la millor puntuació. El segueix frec a frec el president Puigdemont. Tanmateix, cal destacar que tots ells baixen respecte del sondeig de fa quatre mesos. Junqueras passa de 5,5 punts sobre 10 a 5,3 i Puigdemont, de 5,2 a 5. Per només centèsimes, Xavier Domènech, d'En Comú Podem, també guanya el cap de l'executiu català, mentre que els diputats cupaires Anna Gabriel i Benet Salellas retrocedeixen i cauen de l'aprovat aconseguit el març passat.

5,3
puntuació
que obté Oriol Junqueras com a polític més ben valorat. Al darrere, Domènech i Puigdemont, amb un 5.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona