Política

Tiroteig mortal a Munic

Almenys nou persones moren en un centre comercial per trets disparats per tres pistolers que es donen a la fuga

La policia tanca la capital

i confina els ciutadans a casa

Les autoritats
no descarten
cap pista sobre l'autoria de l'atac

El pànic i la confusió es van apoderar ahir de Munic després que homes armats irrompessin al centre comercial Olympia, al nord-oest de la ciutat, i perpetressin un tiroteig dins del local i en carrers adjacents abans de fugir, provocant un nombre indeterminat de morts –almenys vuit, segons la policia– i diversos ferits. En el tancament d'aquesta edició, s'investigava si un novè cadàver podia pertànyer a un dels pistolers. El govern alemany, per la seva banda, no descartava cap pista sobre l'autoria de l'atemptat.

Segons l'edició electrònica del diari Bild, un home va córrer cap al centre comercial, situat a prop de l'estadi olímpic, i va començar a disparar indiscriminadament sobre la gent i, posteriorment, va fugir en direcció a una estació de metro. Altres versions indicaven que el tiroteig, que s'hauria perpetrat amb rifles, va començar al McDonald's del centre. Després de rebre els primers avisos, la policia va tancar el transport públic, va evacuar l'estació central de ferrocarrils i es va mobilitzar pel centre de la capital bavaresa a la recerca de tres autors dels tirotejos, mentre instava els vianants a tornar a casa i evitar els llocs públics. Les autoritats locals van declarar l'estat d'emergència a través d'una aplicació de mòbil en què s'informa la població sobre alertes de seguretat. Un grup de ciutadans, a més, va llançar una iniciativa a Twitter per acollir a casa seva la gent que s'havia vist bloquejada pel desplegament de seguretat. També diversos helicòpters van participar en l'operació de recerca dels sospitosos, mentre el primer ministre bavarès, Horst Seehofer, mantenia una reunió de crisi amb els seus assessors de seguretat. La revista alemanya Focus va assegurar, citant fonts policials, que un dels pistolers s'havia suïcidat, una informació que no va poder ser contrastada. Citant també un portaveu policial, l'agència alemanya DPA va informar que els primers trets es van sentir quan faltaven pocs minuts per a les sis de la tarda (hora local), però una hora i mitja més tard la situació continuava sent molt confusa, tot i que la policia defensava ja la pista terrorista. Enmig de la situació d'absoluta confusió i poca informació oficial, les autoritats sí que van desmentir que s'estigués produint un segon atac al cor de la capital bavaresa, la Marienplatz, el lloc més concorregut de la ciutat. El centre comercial Olympia, d'altra banda, està situat en una zona residencial una mica apartada del centre, però és un lloc molt visitat on hi ha 135 establiments. Una periodista del diari britànic The Guardian va reproduir el testimoni d'una dona que es va veure sorpresa per l'atac quan era amb la seva germana al centre comercial. “De sobte, vaig veure gent corrent i un botiguer ens va dir que marxéssim de seguida, de manera que també nosaltres ens vam posar a córrer.” “Van disparar molts trets, no podria dir quants, però molts”, va declarar una dependenta que s'havia amagat en un magatzem. La noia va dir que va veure una víctima estesa a terra, probablement morta o ferida. Una altra dependenta, Harun Balta, va explicar que s'havien amagat a la tenda “sense cap informació” i esperant a ser rescatats per la policia.

Aquest és el tercer gran atac contra civils perpetrat a l'Europa occidental en només vuit dies. Els dos atemptats previs –la massacre de Niça i l'atac amb destral contra passatgers d'un tren regional de Baviera– van ser reivindicats pels gihadistes d'Estat Islàmic. El president alemany, Joachim Gauck, es va declarar “horroritzat” per l'atac i, des de Washington, el president Barack Obama va oferir a Alemanya “tota l'ajuda” necessària per fer front a la situació que es vivia a Munic. Es dóna la circumstància que ahir es complia el cinquè aniversari de la massacre de l'ultradretà Anders Breivik a Noruega. Amb tot, l'assalt d'ahir recordava més l'atac islamista contra un centre comercial de Nairobi el 2013 i el de Bombai, el 2008.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA