Política

“Acte de bogeria”

Un estudiant de divuit anys nascut a Munic, autor del tiroteig que va causar deu morts

La policia descarta la connexió gihadista i considera que el jove tenia una depressió i estava obsessionat amb la violència

Munic intentava ahir tornar a la normalitat després de l'atac perpetrat a la ciutat que va causar la mort a deu persones, entre les quals el mateix autor del tiroteig, i setze ferits. Després de la confusió durant l'atac –es va parlar que hi havia tres tiradors–, el cap de la policia de Munic, Hubertus Andrä, va explicar que va ser una sola persona qui va perpetrar el tiroteig, Ali David Sonboly, un estudiant d'origen iranià de divuit anys, nascut i criat a Munic i sense antecedents policials va agafar una nou mil·límetres comprada al mercat negre, va anar al McDonald's del centre comercial Olimpya amb una motxilla carregada amb 300 bales i va començar a disparar contra les persones que hi havia al seu costat. Després va entrar al centre comercial i va continuar la matança.

Andrä, que va descartar cap tipus de connexió amb Estat Islàmic ni amb cap qüestió relacionada amb els refugiats, va qualificar l'acció com un “acte de bogeria” i un “tiroteig clàssic”.

Després de l'atac, el jove es va allunyar del centre comercial on havia disparat i es va suïcidar amb la mateixa pistola que havia utilitzat, adquirida de manera il·legal, ja que té el número de sèrie esborrat.

La majoria de les víctimes eren menors d'edat. Les forces de seguretat van confirmar la mort de dos adolescents de quinze anys i tres de catorze, a més de quatre persones de disset, dinou, vint i quaranta-cinc anys.

Segons la fiscalia, el jove vivia amb els seus pares, un taxista iranià i una dependenta, i el seu germà al barri de Maxvorstadt i va confessar que havia patit assetjament escolar.

En l'escorcoll a l'habitació de casa seva, la policia va trobar proves del fosc univers del jove. A més d'evidències de l'interès per anteriors matances, de les quals recopilava informació, hi havia retalls de diari sobre operacions policials i un llibre titulat Amok: per què maten els estudiants?. La síndrome d'Amok, definida el 1972 pel psiquiatre Joseph Westermeyer, consisteix en una sobtada i espontània explosió de ràbia salvatge que provoca que la persona afectada corri armada i mati indiscriminadament les persones que va trobant.

Mitjans locals apuntaven ahir que el jove tenia devoció per Tim Kretschmer, un jove de disset anys que el 2009 va irrompre armat a la seva antiga escola de Winnenden, a l'oest d'Alemanya. Les forces de seguretat van explicar que hi ha relació entre l'atac de Munic i el que va cometre justament ahir feia cinc anys Anders Behring Breivik a Noruega, en el qual van morir 77 persones. L'atacant havia realitzat diverses recerques sobre el que havia passat a Oslo i Utoya.

Segons la policia, el jove havia patit trastorns depressius i estava obsessionat amb la violència. Mitjans locals van assegurar que a més tenia problemes escolars i que era aficionat als videojocs violents. A casa seva, no s'hi va trobar cap nota de suïcidi, tot i que la policia va advertir que falta analitzar tot el material informàtic que va ser comissat.

En la roda de premsa celebrada a Munic, la policia va informar que investigava un compte de Facebook que hauria piratejat el jove per invitar coneguts a l'hamburgueseria on va començar l'atac. Per aquest motiu investiguen si les víctimes tenien alguna relació amb l'atacant,
ja que, com a víctima d'assetjament escolar, es temia que es tractés d'algun tipus de venjança.

LES FRASES

No hi ha indicis que relacionin l'atacant amb Estat Islàmic
Hubertus Andrä
Cap de la policia de Munic
Va ser una tarda i una nit de terror precedides per fets recents també estremidors
Angela Merkel
cancellera alemanya

“L'estat protegirà la seguretat i la llibertat”

La cancellera alemanya, Angela Merkel, es va mostrar ahir comprensiva amb la sensació de vulnerabilitat que generen atacs com el de Munic, però va garantir que l'estat i la policia continuaran fent els possibles per “protegir la seguretat i la llibertat de totes les persones”. En una declaració institucional després de la reunió del gabinet de seguretat, Merkel va assegurar que esbrinaran exactament els motius que van portar un jove a matar deu persones, i també la radicalització islamista del refugiat que dilluns passat va atacar amb una destral els passatgers d'un tren.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR