Política

Doble tàndem al nou PDC

Pascal i Bonvehí s'imposen amb el 87% dels vots i prioritzaran l'ampliació de la base d'associats

Mas i Munté, reforçats pel 95% en les primàries

Es desmarquen del PP i asseguren que no investiran Rajoy

Un 60% dels 8.000 associats van participar
en les primàries

La calma després de la tempesta. L'agitació del congrés fundacional i la negociació per a la confecció d'una candidatura de consens, avalada per la majoria de sectors del Partit Demòcrata Català, va donar pas ahir a unes primàries plàcides per escollir la direcció. No hi va haver sorpreses ni vots de càstig. La llista de Marta Pascal i David Bonvehí va guanyar a les urnes amb un 87% dels vots davant de la candidatura de Reagrupament (12,2%).

Els exconvergents, així, tindran per primer cop una dona en el màxim càrrec executiu de la formació, com a coordinadora general. Artur Mas i Neus Munté –sense rivals a les urnes per al tàndem de
la presidència del partit, amb funcions representatives– en van sortir reforçats, amb un amplíssim suport del 95%. La votació més disputada i oberta de les primàries va ser per un càrrec de menor rang, la presidència del consell nacional, el màxim òrgan de decisió entre la convocatòria de l'assemblea (l'equivalent al congrés). La pugna entre l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, i el conseller de Cultura, Santi Vila, es va saldar amb la victòria de la primera, amb un suport del 49,4%, i la retirada posterior del segon (amb el 42%) per evitar la segona volta que preveien els estatuts entre els dos primers en cas que cap dels candidats superés el 50% dels vots.

Els dotze membres de la candidatura de Pascal i Bonvehí sí que van sobrepassar amb escreix el requisit del 50% –havien d'obtenir cadascun almenys la meitat del total dels vots obtinguts per la llista en conjunt–. Disposaran a partir d'ara de sis mesos per resoldre les incompatibilitats que tenen alguns dels seus membres, que són alhora alcaldes i diputats o membres del govern. La nova direcció compareixia sense cap sorpresa afegida a la nova seu nacional, encara en obres, al carrer Provença, i situava com a prioritat ampliar la base d'associats. Demà es reuniran per primer cop. Simbòlicament, Mas va subratllar que no assistirà a la trobada. Hi anirà Munté.

Políticament, el nou partit, que Mas veu com una eina necessària per al país que batalla en el procés independentista, va haver de començar donant explicacions per l'opaca votació dels diputats de CDC a la mesa del Congrés. Tant el president del PDC com la coordinadora general van intentar girar full amb relació a la polèmica. Una gestió que va generar malestar dins del partit, que malda per marcar distàncies respecte a les antigues maneres de fer dels convergents. Mas i Pascal no van parlar de les votacions de les vicepresidències primera i tercera de la mesa, ocupades per C's i pel PP gràcies a quatre presumptes vots de CDC, i van bastir un tallafoc amb els populars. Tots dos van assegurar que els vuit diputats del Partit Demòcrata no donaran suport a la investidura de Mariano Rajoy com a president espanyol.

Internament, tanmateix, el de la militància serà el cavall de batalla immediat, seguit de la renovació de tota l'estructura territorial del partit. Un 60% dels associats van participar en les primàries d'ahir, però la formació té per ara un nombre inferior de militants respecte als que tenia Convergència: uns 8.000, lluny dels més de 14.000 que la vella formació registrava al corrent de pagament. Això és perquè el traspàs no és automàtic. Els vells militants han de sol·licitar la inscripció al nou partit, un pas que els instaran a fer progressivament des de les seus territorials. Les bases també van aprovar els estatuts, amb un contundent 97,4% dels vots.

Pascal es va felicitar perquè el PDC ha sabut, al seu criteri, “transcendir les dinàmiques de famílies” i la “tàctica de la vella política”. La coordinadora general defensava que no serà un partit d'“ideologies”, sinó d'“idees”. La nova direcció s'estrenava posant-se a disposició del govern de Puigdemont i de la majoria parlamentària independentista.

LES FRASES

Necessitem instruments posats al dia. Un partit modern i atractiu que representi una part significativa de la societat
Artur Mas
PRESIDENT DEL PDC
Volem fer el partit del carril central del país, que piqui l'ullet a la dreta i a l'esquerra
Marta Pascal
COORDINADORA GENERAL DEL PDC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona