Política

El PDC i Bassa (ERC) s'obren a incorporar el referèndum

Consideren que l'acord de JxSí i la CUP al Parlament sobre un mecanisme unilateral obre la porta a modificar el full de ruta

Demanen a la CUP que reforci Puigdemont i la majoria independentista

La nova direcció executiva del Partit Demòcrata Català (PDC) està disposada a modificar el full de ruta del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxSí) per donar cabuda al referèndum d'independència que demana l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i les milers de persones que ja han signat el manifest impulsat per un centenar de personalitats polítiques, acadèmiques i públiques. Però també des d'ERC, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, defensava
la possibilitat de convertir-lo en la propera fita
dels independentistes a les urnes.

La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, considera que el referèndum unilateral és una “opció real” i té una “via oberta” al full de ruta independentista des que Junts pel Sí i la CUP han fixat que l'acte de ruptura amb la legalitat espanyola pugui fer-se en paral·lel aprovant les tres lleis de desconnexió i usant un “mecanisme unilateral” democràtic. Segons ella mateixa va explicar en entrevistes radiofòniques a RAC1 i Catalunya Ràdio, ahir al matí, l'acord parlamentari en les conclusions de la comissió sobre el procés constituent és un pas endavant. Pascal no considera el referèndum unilateral una opció més difícil tècnicament que les altres i valora l'acord recent amb la CUP en contraposició amb el trencament de la majoria parlamentària pels pressupostos.

És en aquest punt on la nova líder executiva del partit sorgit de l'antiga Convergència va voler criticar i advertir la CUP. “Van posar en qüestió la majoria parlamentària”, els recorda abans d'instar-los a decidir si estan “entre els que sumen o els que bloquegen el nou estat”. Pascal no va demanar un pacte previ amb la CUP perquè considera que la pilota és a la teulada d'aquesta formació per fer possible “enfortir el lideratge” del president Carles Puigdemont.

El coordinador executiu del PDC, David Bonvehí, considera que la CUP “l'ha fet mil cops més grossa” que el seu partit en la votació en suport al PP a la Mesa del Congrés perquè la CUP, insisteix, va bloquejar els pressupostos de la Generalitat al costat del PP i C's. Bonvehí, però, defensa l'acord parlamentari amb la CUP i deixa clar que el tornarien a repetir perquè és el millor instrument per culminar el procés independentista. El també diputat de Junts pel Sí afirma que l'antiga CDC ha fet els majors sacrificis pel procés: “Fins ara CDC i ara el PDC som els que ho hem sacrificat gairebé tot, que hem cedit davant de totes les parts, hem de fer les cessions que calgui però no més que la resta.”

Bassa defensa la CUP

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, la republicana Dolors Bassa, també veu bé incorporar el referèndum al full de ruta de Junts pel Sí sempre que sigui de forma pactada. La consellera independent d'ERC que ja ha demanat la militància del partit es mostra disposada a introduir “nous conceptes i noves idees” al full de ruta de Junts pel Sí, tractant-se, a més, de la possibilitat que els ciutadans puguin votar sobre la independència. Ha defensat que el full de ruta s'està complint, per exemple, en la creació de l'Agència de Protecció Social, la llei de creació de la qual serà una de les que s'haurà d'aprovar al final de mandat. Bassa confia que la CUP “no tirarà enrere” el projecte compartit.

LES FRASES

[L'acord parlamentari que s'obre al RUI] És un pas endavant. És una opció real
Marta Pascal
coordinadora general del pdC
Fins ara CDC i ara el PDC som els que ho hem sacrificat gairebé tot, els que hem cedit davant de les parts
David Bonvehí
coordinador executiu del pdc
Es pot confiar en la CUP, que, de fet, és el grup parlamentari en el qual hem de confiar
Dolors Bassa
consellera de treball


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la seva denúncia es basa només en informacions periodístiques

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona