Política

El tirador de Munic feia un any que planejava la massacre

La policia revela que l'estiu passat el jove va visitar l'escenari d'un tiroteig escolar i que va comprar la pistola per internet

Confirmen que estava en tractament

Alemanya obre el debat del control d'armes

Ni vincles gihadistes ni acte de bogeria transitòria. La massacre de divendres a Munic va ser una acció premeditada. Ali David Sonboly, el jove germanoiranià de 18 anys que va matar nou persones, en va ferir 35 més i després es va suïcidar, feia un any que preparava l'atac. Així ho revela la investigació, després d'analitzar les proves trobades a casa del jove que divendres va sembrar el terror a la capital bavaresa i que va ser identificat pel seu pare, que va alertar la policia en reconèixer el seu fill en un dels primers vídeos que van circular per internet, van explicar ahir les autoritats.

En roda de premsa per informar dels darrers detalls de la investigació, el cap de la policia de Baviera, Robert Heimberger, va explicar que Ali David Sonboly va començar a preparar l'acció l'estiu passat i fins i tot va arribar a visitar la localitat de Winnenden (al sud-oest d'Alemanya), on un noi de 17 anys va assassinar quinze persones al seu antic col·legi. El responsable policial també va revelar que Ali David Sonboly va deixar un manuscrit el contingut del qual s'està analitzant i que va comprar l'arma per internet.

Ali David Sonboly, que segons va confirmar ahir la fiscalia patia fòbia social, tenia una depressió i estava en tractament psiquiàtric per angoixa, hauria adquirit la pistola Glock 17 de nou mil·límetres i els carregadors sense utilitzar amb més de 300 bales que guardava a la motxilla de manera il·legal a través de darknet, és a dir, per internet, però utilitzant connexions encriptades, va revelar el ministre de l'Interior de Baviera, Joachim Herrmann, que hi va afegir que l'arma procedia de la República Txeca o Eslovàquia.

Sembla que la pistola havia estat inutilitzada però va ser modificada perquè pogués tornar a disparar, va explicar Herrmann en declaracions a la ràdio Bayerischer Rundfunk. Eslovàquia va ser també el país d'origen dels rifles utilitzats pel terrorista Amedy Coulibaly, que el 8 de gener del 2015 va matar un policia i l'endemà quatre persones més en un supermercat jueu de París. A la xarxa, una Glock semiautomàtica podria arribar a costar entre 800 i 1.200 euros, el triple del preu normal.

Les autoritats alemanya estan analitzant què va passar a Munic per saber què va fallar. Com un estudiant de 18 anys amb problemes psiquiàtrics va aconseguir comprar una pistola i va obrir foc al mig de la ciutat, es preguntava ahir tothom, i com és que ningú es va adonar que Ali David Sonboly tenia problemes, estava obsessionat per les massacres, tal com va confirmar ahir la fiscalia, i podia acabar cometent un atac com el que va cometre.

La massacre de Munic ha obert a Alemanya el debat sobre el control d'armes i el paper de l'exèrcit. Diversos membres del govern alemany es van mostrar ahir a favor de revisar la legislació sobre la tinença d'armes al país per endurir-la. “Hem d'examinar si és necessari fer reformes legals per millorar el control d'armes”, va declarar el ministre de l'Interior alemany, Thomas de Maizière, al dominical Bild am Sonntag. En aquesta mateixa línia es va pronunciar el ministre d'Economia i vicecanceller, Sigmar Gabriel: “Hem de fer tot el que estigui a les nostres mans per limitar l'accés a les armes.” Alemanya ocupa el quart lloc en el rànquing mundial de possessió d'armes després dels EUA, Suïssa i Finlàndia, amb més de cinc milions d'armes legals. No entren en aquesta estadística els entre 20 i 30 milions d'armes il·legals que els investigadors alemanys calculen que circulen sense control.

D'altra banda, el ministre de l'Interior de l'estat federal de Baviera, Joachim Hermann, va reiterar la proposta que ve fent el seu partit, la Unió Socialcristiana (CSU), per fer possible una intervenció de l'exèrcit en crisis de seguretat extremes, com un atac terrorista.

LES XIFRES

4
posició
és la que ocupa Alemanya en el rànquing mundial de possessió d'armes, darrere dels EUA, Suïssa i Finlàndia, amb més de cinc milions d'armes legals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona