Política

Baviera, en estat de pànic

La immolació d'un sirià amenaçat d'expulsió encén la por d'un atemptat devastador

El jove hauria jurat lleialtat a Estat Islàmic

Es tracta del tercer atac comès per homes d'origen estranger en una setmana

Un sirià de 27 anys, d'Alep i a punt de ser expulsat a Bulgària, va posar Alemanya a les portes de l'escenari més temut pel país, que l'any passat va rebre 1,1 milions de sol·licitants d'asil. Va ser a Ansbach, una ciutat petita, a menys d'una hora en tren de Nuremberg i on hi ha, a més, una base de l'exèrcit nord-americà. Se celebrava una festa a l'aire lliure, amb més de 2.000 persones, a la qual el noi sirià no va poder accedir perquè no tenia entrada.

Va decidir aleshores suïcidar-se a l'accés de la festa fent esclatar la bomba de fabricació casolana que duia en una motxilla. El resultat van ser quinze ferits, a més de la seva mort, rebentat per la metralla que duia al damunt. Si hagués accedit a la festa, el balanç hauria pogut ser molt diferent. Hi ha indicis clars d'atemptat islamista, va assenyalar el ministre de l'Interior bavarès, Joachim Herrmann, la mateixa matinada de diumenge a dilluns, hores després que la festa es tanqués de sobte, enmig del pànic per l'esclat de la bomba. Malgrat tot, es van poder evacuar els assistents de manera més o menys ordenada. És la tercera vegada, en menys d'una setmana, que el ministre bavarès ha d'informar els seus conciutadans d'atacs perpetrats per residents amb arrels estrangeres.

Dos dels quals eren refugiats: l'atacant afganès de 17 anys de la destral, que dilluns va causar cinc ferits greus abans de ser mort per la policia, a més del sirià d'Ansbach. El tercer i més mortífer, un noi de 18 anys d'origen iranià, que havia crescut al país i que va matar nou persones en un tiroteig en un centre comercial de Munic, abans de suïcidar-se. En el seu cas, no hi ha vincles gihadistes coneguts.

Tant el refugiat afganès de 17 anys com el sirià de 27 van deixar, en canvi, un vídeo en què s'anomenaven “soldats” gihadistes. No hi ha proves que actuessin a les ordres d'Estat Islàmic (EI), però tot indica que, si més no, ho van fer identificats amb el terrorisme islàmic. El jove afganès sembla que no tenia motius per témer ser expulsat d'Alemanya, perquè sí que havia estat admès i se'l considerava, a més, un refugiat “integrat” i amb perspectives de quedar-se. Al sirià, en canvi, li havien denegat la petició d'asil un any enrere perquè estava prèviament registrat com a refugiat a Bulgària. Teòricament, en un termini de 30 dies el podien expulsar a aquest país. En vista d'aquesta situació, potser desesperada, va optar per venjar-se del país on havia estat vivint en situació de “tolerat”, un any sencer. Ho va fer en nom d'Al·là, segons el vídeo difós per l'agència Amaq, propera a EI, que, per la seva banda, va assegurar que era un dels seus “soldats”. El ministre federal de l'Interior, Thomas de Maizière, va dir que no es decidirà cap modificació de les lleis d'asil o d'immigració fins que no s'acabin les investigacions sobre els darrers incidents.

Merkel, de nou sota la pressió del soci bavarès

nuremberg

Els fets viscuts aquests dies
a Baviera no han fet sinó tensar la corda entre la cancellera Angela Merkel i els seus agermanats socis de la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU). Aquest partit, que governa el land més pròsper i conservador del país, feia mesos que reclamava a la cancellera que frenés l'entrada de refugiats. Val a dir que la gran majoria del milió llarg de refugiats que han entrat
a Alemanya enmig de la crisi migratòria ho han fet a través de Baviera, al sud del país. Ahir, mentre el ministre de l'Interior bavarès, Joachim Herrmann, tornava a comparèixer davant dels mitjans per, aquest cop, assenyalar directament el terrorisme islàmic amb relació al sirià que es va immolar amb explosius a l'entrada d'una festa a l'aire lliure, el seu col·lega del govern federal de Merkel, Thomas de Maizière, demanava no deixar-se arrossegar per
la sospita generalitzada sobre els refugiats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona