Política

POLÍTICA

El Govern aprova el primer tràmit de la llei del vot electrònic per als catalans residents a l'estranger

L'objectiu és que el sistema estigui preparat en deu mesos

El Govern ha aprovat aquest dimarts la memòria de l' avantprojecte de llei del vot electrònic per als catalans residents a l'estranger, així com un pla d'acció que ha de fer possible aquest sistema de vot per Internet. L'objectiu que es marca l'executiu, segons ha dit la consellera de Governació, Meritxell Borràs, és que els catalans que viuen fora del país puguin votar de forma electrònica en un termini de deu mesos. “Votar per correu o a una ambaixada ha quedat demostrat que a dia d'avui no garanteix seriosament el dret a vot”, ha dit. El consell tècnic donarà llum verda aquesta tarda a l'avantprojecte, que es posarà a exposició pública divendres. Es preveu que el Govern aprovi la llei al setembre, de forma que ja pugui entrar al Parlament en el següent període de sessions.

Després de les dificultats de molts catalans en les passades eleccions del 27-S, el Govern té enllestit ja un avantprojecte de llei per regular el vot electrònic, a més d'un pla d'acció que concreta els passos a seguir en l'àmbit legal, però també tècnicament, amb una plataforma de votació que garanteixi que el procés és “segur, transparent, fiable i auditable”, ha subratllat la consellera en roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu.

En la vessant legal, el Govern tira endavant una llei parcial exclusivament sobre aquesta qüestió, d'acord amb els contactes mantinguts amb la Junta Electoral Central i amb l'Oficina del Cens Electoral. Inicialment es pensava que era suficient desenvolupar reglaments específics que desenvolupessin la llei electoral espanyola.

En tot cas, Borràs ha assegurat que això en cap cas substitueix l'aspiració d'aprovar una llei electoral catalana.

L'avantprojecte de llei destaca que el vot electrònic seria només per als catalans que viuen a l'estranger, inscrits en el registre CERA, i conviuria amb el sistema de vot per correu. Es podria aplicar en eleccions al Parlament, al Consell General d'Aran i en altres processos electorals i consultes populars on tingui competència la Generalitat, ha remarcat la consellera.

Segons el text, la votació es podria dur a terme a través d'un ordinador, una tauleta o un mòbil durant el període de vot per correu des de l'estranger. El vot romandria custodiat en una urna electrònica fins al dia de l'escrutini general.

Competències de l'Estatut

Borràs ha recordat que l'Estatut dóna a Catalunya la capacitat d'articular un règim electoral propi i, en conseqüència, de disposar d'una llei que reguli aspectes concrets o parcials del règim electoral, com és el cas del procediment de vot electrònic per als residents a l'estranger. La resta del procés electoral se seguirà regint per la normativa electoral estatal.

Pel que fa al pla d'acció, consta de sis grans fases, la primera de les quals és, precisament, la definició d'un marc jurídic. La segona fase és la de contractació administrativa, per adquirir o contractar els serveis de votació electrònica per Internet, que inclou la possibilitat d'implementar una plataforma permanent.

La tercera és la implementació tecnològica, que s'ha de fer seguint els principis de transparència, integritat, privadesa i fiabilitat. La quarta fase correspon al pla de comunicació, que ha de definir les diferents accions que es duran a terme per promoure i fomentar el coneixement de la votació per Internet, per mitjà de campanyes adreçades a la ciutadania. El cinquè pas consisteix en les proves pilot, que es faran per verificar la fiabilitat i qualitat del servei i també per donar a conèixer el nou sistema de votació. Finalment es procedirà a la implantació efectiva del sistema en el procés electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona