Política

Sobiranisme

Onze de setembre

11-S: un clam per culminar el procés

SÍMBOL ‘A punt', el lema de les mobilitzacions de la Diada de l'ANC i Òmnium

Volen reivindicar la “unitat” civil i política en la primera Diada amb cinc actes descentralitzats

Hi ha 44 trams i inscripció prèvia

Quíntuple salt mortal per exhibir al carrer el suport social del projecte independentista. Aquest Onze de Setembre el punt és el símbol que agafarà el relleu als punters de colors de l'any passat i que regnarà en la mobilització convocada per l'ANC i Òmnium. En el cinquè any consecutiu en què s'examinarà l'estat de salut del moviment sobiranista, les entitats pretenen descentralitzar la protesta en cinc grans escenaris arreu del país, sense excloure'n la capital: Salt, Berga, Lleida, Tarragona i Barcelona.

La divisió, paradoxalment, pretén simbolitzar la unitat civil i política que requereix el procés i exhibir trossejada la fotografia “de tot un país que es mou per un mateix objectiu”. Així ho va apuntar Oriol Codina, coordinador de la comissió de Mobilització de l'ANC. Ningú no gosa sentenciar que la d'enguany serà l'última manifestació. El president de l'Assemblea, Jordi Sànchez, va admetre que seria “utòpic” afirmar-ho en la presentació específica de les activitats de la Diada, sota l'ombra fugissera de l'Arc de Triomf de Barcelona. Però els organitzadors remarquen que amb el símbol del punt es pretén expressar la disposició ciutadana perquè Catalunya sigui independent dins del calendari de 18 mesos inicialment pactat. “Tenim totes les institucions del país perquè puguem culminar el procés que va començar fa uns anys. Hi serem mentre no haguem aconseguit el nostre objectiu”, va assegurar Sànchez, fent èmfasi que per primera vegada se celebrarà una diada nacional amb una majoria absoluta al Parlament i un govern que s'han proposat la constitució d'una república independent.

L'ANC i Òmnium, tanmateix, rebutgen afegir pressió a l'executiu i a la CUP i no van entrar en el debat obert per ERC sobre la conveniència que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, se sotmeti a la qüestió de confiança abans de l'11-S. El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, es va mostrar convençut que el desacord entre JxSí i la formació anticapitalista, que va provocar que el Parlament tombés per primera vegada uns pressupostos en el debat a la totalitat, se “superarà”, com ha passat amb els diferents “esculls” que han anat sorgint en els darrers anys. Per Cuixart, la qüestió de confiança servirà per “rellançar el procés” i el grau de complexitat que manté l'articulació de la majoria parlamentària garanteix que els matisos de la ciutadania hi siguin representats. “Estem segurs que estaran a l'alçada de la societat catalana”, va rematar tancant files.

L'ANC i Òmnium han instaurat algunes pràctiques que ja es repeteixen en forma de tradició. Es tornarà a organitzar la gent en trams (n'hi haurà 44) i demanen que s'hi inscriguin. Des d'ahir es pot fer a través d'interne t o al 93 522 11 09. Tampoc faltaran les típiques samarretes –pendents encara de ser presentades–, ni la definició d'una acció coordinada que també detallaran properament. El termòmetre civil de l'independentisme mesurarà novament la temperatura del procés en cinc punts que volen representar diferents valors de la república catalana: Salt, la solidaritat i la diversitat (la justícia social, el respecte a la immigració, la convivència, la solidaritat amb els refugiats); Berga, la cultura i una identitat en construcció permanent; Tarragona, la república en xarxa i de progrés econòmic en contraposició al dèficit actual en infraestructures; Lleida, l'equilibri territorial; i Barcelona, les llibertats. Hi haurà marxes organitzades cap a les cinc ciutats. Els punters de l'any assenyalaven el camí, diuen els organitzadors, i els punts marquen l'arribada al destí final.

Vol ser una crida a la unitat que el sobiranisme reclama
Jordi Sànchez
PRESIDENT DE L'ANC
Fem una crida a tots els demòcrates que entenen que el que fa l'Estat espanyol [...] és antidemocràtic
Jordi Cuixart
PRESIDENT D'ÒMNIUM CULTURAL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona