Política

Rebuig frontal de l'oposició a votar sobre el procés al ple

El PP proposa absentar-se de la votació i C's encara estudiava ahir com escenificar la protesta

Sí que es Pot ho farà en contra de l'informe i el PSC no s'hi pronunciarà

El punt polèmic, avui al matí

L'informe aprovat per la comissió d'estudi del procés constituent, que Junts pel Sí i la CUP tenen previst portar avui a ratificació en el ple, tot i l'auto del Constitucional, va centrar ahir tots els focus en l'inici de la sessió parlamentària. L'oposició vol fer evident el seu rebuig i ahir estudiava com escenificar la protesta després que el PP proposés a la resta de grups absentar-se durant la votació de les conclusions. Però, de moment, no van poder consensuar una estratègia conjunta.

La sessió parlamentària, que comença avui a les 10 del matí amb la sessió de control al president Puigdemont, tornarà a centrar tota l'atenció. De fet, l'expectació va començar ahir a la tarda davant la sorpresa de veure asseguts en els escons de l'hemicicle tots els membres del govern, tot i que alguns d'ells no havien de ser interpel·lats per l'oposició. La raó, però, havia estat l'ordre des del grup de Junts pel Sí perquè tothom hi fos present a l'inici del ple i així visualitzar unitat davant alguna possible actuació de l'oposició després que les dues forces independentistes confirmessin que reclamarien un canvi en l'ordre del dia del ple per poder debatre i ratificar l'informe. El document, d'onze punts, aposta per un “mecanisme unilateral d'exercici democràtic”, l'inici “d'un procés constituent” i l'aprovació de les lleis de desconnexió que “no són susceptibles de control, suspensió o impugnació per part de cap altre poder, jutjat o tribunal”, resa el text. Tan bon punt va poder començar el ple sense cap incident, més enllà d'un canvi en l'ordre de les interpel·lacions, tant el president Puigdemont com el vicepresident Oriol Junqueras van marxar de la cambra catalana.

La polèmica, però, retorna aquest matí. Es preveu que després de la sessió de control, els grups de Junts pel Sí i la CUP demanaran incloure en l'ordre del dia del ple la ratificació de l'informe sobre el procés constituent. En aquest cas, i segons interpretacions jurídiques, la sobirania és del ple i si una majoria parlamentària n'accepta la incorporació, el punt queda automàticament introduït per ser debatut, tal com recull el reglament de la cambra. En aquest cas, la presidència del Parlament i la resta de membres de la mesa, un cop començat el ple, no té marge de maniobra per impedir que no s'hi debati cap tema, tal com li exigeix que actuï l'auto del Constitucional.

Des del govern, la consellera de la Presidència, Neus Munté, avalava que la cambra segueixi endavant amb la votació. L'oposició, en canvi, ja ha expressat el seu rebuig que serà visualitzat de múltiples maneres. Tots coincideixen a retreure a la presidenta que deixi en mans dels diputats el canvi de l'ordre del dia. Per aquests motius alguns han decidit no participar en aquesta primera votació, com és el cas de Sí que es Pot. El PP hi votarà en contra, igual que el PSC, però després els populars proposen marxar del ple, tot i que ho supeditaven al que fessin la resta de grups. Ciutadans ahir encara no tenia clar quina seria l'acció a emprendre.

Si JxSí i la CUP aconsegueixen tirar endavant la votació de l'informe de la comissió, tant el PSC com C's i el PP ja han dit que no premeran cap botó a l'hemicicle, mentre que Sí que es Pot ho farà en contra. El Tribunal Constitucional, de la seva banda, esperarà a la votació per decidir si obre un procés per estudiar si sanciona la cambra catalana per l'incompliment de les seves resolucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona