Política

Sobiranisme

Procés constituent

El govern espanyol portarà al TC la votació de les conclusions del procés constituent

Respon a la votació del Parlament amb un nou requeriment d'incompliment de sentència davant el Constitucional

Rajoy ha encarregat a l'Advocacia de l'Estat que redacti el text que s'aprovarà divendres al consell de ministres

El govern espanyol ha decidit aquest dimecres respondre a la votació del Parlament de Catalunya –que ha aprovat les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent- presentant un nou requeriment d'incompliment de sentència davant el Tribunal Constitucional (TC). El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ja ha encarregat a l'advocat de l'Estat que redacti el document que aprovarà aquest divendres el consell de ministres. El mateix Rajoy ha trucat després als líders de les tres altres grans formacions espanyoles, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera, per comunicar-los aquesta decisió.

La Moncloa ha reaccionat amb celeritat a la votació del Parlament de Catalunya. La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha comparegut al Congrés alhora que el ministeri de la Presidència ha fet públic un comunicat on ha anunciat que divendres el consell de ministres autoritzarà l'Advocada de l'Estat a presentar davant el Tribunal Constitucional aquest nou incident d'execució de sentència.

Des del Congrés Sáenz de Santamaría ha recordat que el seu executiu ja va advertir fa temps que no en deixaria passar “ni una” i per aquest motiu, vista la “vulneració reiterada de la legalitat constitucional” per part del Parlament de Catalunya ha decidit actuar emplaçant el TC a resoldre un nou incident.

Ni el comunicat ni la pròpia vicepresidenta han fet cap referència a la possibilitat que aquest incident d'execució de sentència insti ja els magistrats del Tribunal Constitucional a fer ús de les mesures coercitives que li permet la reforma de la Llei Orgànica del TC contra els qui incompleixin reiteradament les seves sentències i resolucions.

L'executiu espanyol farà públic divendres si inclou al seu escrit aquesta petició. Sáenz de Santamaría ha recordat que “la llei permet diferents possibilitats” i que l'última resolució del TC responent a un incident d'execució de sentència que l'Estat ja feia referència a la possibilitat de sancionar els qui i incompleixin les seves resolucions.

Amb tot, no ha volgut ser concloent: “L'advocacia de l'Estat està analitzant d'acord a l'actuació de la Mesa i de les diferents institucions al Parlament de Catalunya quina és la fórmula que més s'adequa a la Llei”.

També ha volgut llançar un “missatge de tranquil·litat” als ciutadans respecte al fet que el govern espanyol “està molt present” per “defensar la igualtat de tots els espanyols” i el seu “dret a decidir com és el seu país”.

Ha recordat que el TC ja va emetre una sentència respecte a la declaració de sobirania i que el mateix tribunal va advertir el Parlament en una resolució la setmana passada respecte a la Comissió d'Estudi del Procés Constituent.

“Avui s'ha fet un pas més” en la “conculcació del dret del conjunt dels espanyols a decidir el seu marc constitucional” i per tant el govern espanyol actuarà des de la “unitat democràtica” amb “voluntat política” de “protegir el sistema constitucional i els drets i llibertats” dels ciutadans, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona