Política

Sobiranisme

Procés constituent

‘The Guardian' afirma que Catalunya “intensifica la batalla amb Madrid”

El diari britànic publica un reportatge amb declaracions del conseller Raül Romeva i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell

El diari britànic The Guardian publica aquest dimecres una entrevista amb el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per analitzar el que defineix com una setmana en què “Catalunya es prepara per desafiar el Tribunal Constitucional” i debatre al ple les conclusions de la Comissió d'estudi del Procés Constituent. “Cada acció que Madrid emprèn contra l'independentisme reforça el procés”, assegura Romeva, que alerta que l'Estat té la “responsabilitat democràtica d'acceptar la voluntat de la majoria dels catalans”. “Preferiríem un escenari com el d'Escòcia però Madrid no ens deixa alternativa”, diu Romeva.

El diari explica que “Catalunya està començant un procés de creació d'un Estat independent”, després que el Parlament aprovés el 9 de novembre el full de ruta independentista. Una agenda que, segons The Guardian,”el govern català no té més remei que tirar endavant” davant la “creixent hostilitat” del govern espanyol.

“L'Estat espanyol no ens deixa alternativa”, assegura Romeva, que insisteix en l'aposta per “un escenari com l'escocès, on la negociació amb l'Estat fos possible i es pogués convocar un referèndum democràtic i acordat”. No obstant això, segons el conseller, el govern català “insisteix a parlar amb Madrid però obté només un eco com a resposta”.

Segons Romeva, el govern espanyol tenia dues alternatives: acceptar la realitat d'una Catalunya independent o bé “fer el que ha fet; negar la realitat creient que el Tribunal Constitucional i els processos legals podran aturar el procés independentista”. En aquest sentit, el conseller critica que el govern espanyol recorri constantment “a la legalitat i a la Constitució” com a arguments per desacreditar el procés i insisteix que les aspiracions dels independentistes “són legítimes”. “L'Estat espanyol utilitza la qüestió de la legalitat molt sovint; però la legalitat és un instrument que s'ha d'adaptar a la realitat i a la voluntat democràtica i no al revés”, explica Romeva, que diu que si bé les aspiracions independentistes “poden no agradar a Madrid, s'han d'acceptar”, ja que són “una demanda pacífica, majoritària i democràtica”. “El món ha de saber i ha d'entendre que el procés català és perfectament legítim i no és il·legal”, subratlla.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, fa referència a l'escàndol que implica el ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, per evidenciar “l'actitud de l'Estat espanyol respecte de Catalunya”. “Quina legitimitat tenen després que el ministre d'Interior en funcions hagi estat enxampat conspirant per desacreditar determinats partits simplement perquè pensen diferent? Com podem esperar res d'un Estat així?”, es pregunta Forcadell i recorda amb incredulitat com el mateix Rajoy “va preferir no fer cas de l'assumpte i dir que no passava res”.

El diari explica que l'objectiu del procés independentista és “tenir les estructures necessàries a punt” per quan es convoqui “un altre referèndum independentista, probablement, d'aquí a un any”. “'Junts Pel Sí', la coalició guanyadora de les eleccions del 27 de setembre, està preparant els passos legals per a la transició”, explica The Guardian i cita com a exemples “el disseny d'una Agència Tributària, una Seguretat Social pròpia i un departament d'Afers Exteriors entre d'altres”. El rotatiu també es fa ressò de la darrera enquesta del CEO, que mostra un 47,7% de suport a la creació d'un estat independent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona