Política

Municipal

Terrassa no farà la consulta per la gestió de l'aigua, però sí un debat ciutadà

El consell editorial format per polítics, tècnics i entitats ho descarta després que en l'últim ple 20 dels 27 regidors van votar a favor de la gestió pública

Terrassa no farà finalment una consulta ciutadana per acabar decidint quin model de gestió de l'aigua aplicarà un cop finalitzi al desembre la concessió que té l'empresa Mina, Aigües de Terrassa després de 75 anys de vigència i que es prorrogarà sis mesos. Tot i que així ho havia manifestat l'alcalde, Jordi Ballart, i reiterat en el ple de l'abril passat –en què va admetre que aquesta no seria vinculant en compliment de la llei 10/2014 i que el govern estava preparant el procediment per tirar-la endavant–, el consell editorial de l'aigua creat ara fa un mes per dirigir el procés participatiu –format per polítics, tècnics i entitats– va decidir en la seva segona reunió de dimarts mantenir un dispositiu de participació i cooperació amb els ciutadans, però va acordar que no es faria la consulta.

El motiu és que fa pocs dies, en l'últim ple municipal del juliol, 20 dels 27 regidors (el PSC, TeC, ERC-MES i la CUP) ja van aprovar una proposta de resolució en què optaven clarament per un model de gestió pública de l'aigua i, per tant, políticament es considera que ja no s'ha de triar entre les diverses opcions, com ara tornar-la a deixar en mans d'una empresa privada en règim de concessió com ha passat amb Mina, amb la qual mantenen una pugna judicial. Tot i que el nou reglament de participació ciutadana, aprovat de manera definitiva aquest mes, estableix que s'han de fer consultes quan es facin canvis de gestió de models d'un servei bàsic, el govern local assegura en un comunicat que en podran quedar exempts “els casos d'interès públic que hagin passat per un procés participatiu”. I, precisament, l'objectiu d'aquest consell editorial que dirigeix la comissionada de Cooperació Ciutadana, Itziar González, és fomentar la participació i la cooperació ciutadana amb uns dispositius encara per concretar que han de permetre “la deliberació i el debat en un marc neutre, garantint la pluralitat i el respecte per totes les visions i sensibilitats”, asseguren en el comunicat.

Un d'aquests marcs de debat serà aprofitant un dels altres processos participatius que han començat a caminar fa poques setmanes, el de l'elaboració del pla d'acció municipal (PAM).

Les activitats es concretaran al setembre

Fins a principi de setembre no es concretarà el programa d'activitats per al debat sobre el servei públic. En la tercera reunió que mantindrà el consell editorial es definirà el dispositiu web que s'habilitarà per fomentar el debat i els altres canals per informar i fomentar la cooperació ciutadana. La voluntat és que inclogui actes diversos com ara jornades, cinema i teatre per fer participar com a actors els ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona