Política

Unitat religiosa a França davant l'atac a l'església

Les diverses confessions alerten del risc de confrontació civil

El segon gihadista de Normandia estava buscat

François Hollande intenta mantenir la unitat del seu país i evitar tensions entre religions després de l'assassinat d'un capellà a la Normandia a càrrec de dos gihadistes d'Estat Islàmic (EI), mentre es multipliquen les crides perquè el govern endureixi les mesures de seguretat.

Reunits al Palau de l'Elisi, els representants de les diverses confessions religioses van demanar al president francès que reforci la vigilància als llocs de culte. “Espero que es faci més atenció als centres de culte jueus, cristians, musulmans” perquè fins i tot “el més humil [en referència al capellà degollat dimarts] és també objecte d'agressió”, va declarar Dalil Boubakeur, rector de la Gran Mesquita de París.

Boubakeur, que es va adreçar als mitjans al costat dels altres representants religiosos, va condemnar el “sacrilegi blasfem” de l'assassinat de mossèn Jacques Hamel, de 86 anys, quan oficiava una missa prop de Rouen, al nord de França. “És un acte al marge de l'islam que tots els musulmans de França rebutgen de la manera més ferma”, va dir Boubakeur, per qui “aquests fets criminals” pretenen trencar la unitat. El president de la Conferència Episcopal francesa i arquebisbe de París, André Vingt-Trois, va demanar als catòlics que evitin la venjança.“No ens podem deixar arrossegar pel joc polític de Daesh [el nom d'EI en àrab], que ens vol enfrontar els uns contra els altres”. “La relació particularment harmoniosa entre les nostres religions és un recurs important per a la cohesió de la nostra societat”, va insistir Vingt-Trois.

Mentrestant, ahir es van saber més detalls d'Adel Kermiche, francès de 19 anys i un dels autors de l'atac a l'església de Saint-Étienne-du-Rouvray. La investigació traça el perfil d'una persona obsedida per Síria, on havia intentat entrar dos cops, i que es va anar radicalitzant. Segons Le Monde, va estar en tractament psicològic des dels 6 anys i, en l'adolescència, va fer algun ingrés en una unitat psiquiàtrica hospitalària. Als 12 anys, va ser expulsat del col·legi per “problemes de comportament”. “Era una bomba de rellotgeria“, explica un jove del barri citat pel diari Le Parisien.

Kermiche va passar un any a la presó després de dos intents frustrats d'unir-se a la guerra de Síria. El març passat, la jutgessa li va concedir la llibertat condicional perquè va considerar que el jove estava penedit del seu passat i “havia pres consciència dels seus errors”. La fiscalia va recórrer contra la decisió i va intentar que continués entre reixes, però va perdre el recurs. Kermiche va sortir de la presó i va anar a viure a casa dels pares amb un braçalet electrònic per ser controlat. Només podia sortir de casa de dos quarts de nou del matí a dos quarts d'una del migdia, marge de temps que va aprofitar per atacar l'església.

Lleials a Estat Islàmic

Quant al segon gihadista, la seva identitat encara s'està investigant, si bé es creu que es tracta d'Abdel Malik P., també francès de 19 anys. Els investigadors sospiten que es tracta de l'home buscat des de fa uns dies pels serveis antiterroristes per una amenaça d'atemptat. EI va difondre ahir un vídeo en què se'ls veu a ell i a Kermiche proclamant la seva lleialtat a l'organització.

Francesc: “El món està en guerra”

redacció

“El món està en guerra perquè ha perdut la pau”, va dir ahir el papa Francesc en l'avió que el duia a Cracòvia (Polònia) per assistir a la XXXI Jornada Mundial de la Joventut, l'endemà de l'assassinat d'un capellà francès a mans d'Estat Islàmic. “Parlo seriosament de guerra; una guerra d'interessos, per diners, pels recursos de la naturalesa, pel domini dels pobles. Però no és una guerra de religions, perquè totes les religions volen la pau”, hi va afegir. Francesc va admetre que la primera paraula que li ve al cap sobre l'actual moment de violència és “inseguretat, però l'autèntica paraula és guerra”. El pontífex va recordar la figura de mossèn Jacques Hamel, el sacerdot degollat dimarts, però també la mort de molts innocents, i no només a Europa. Francesc va agrair els missatges de suport rebuts i, especialment, la trucada del president Hollande, que li va transmetre el seu “pesar com a germà”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona