Política

El PSC veu un xoc buscat amb el TC que C's i el PP anuncien que serà castigat

Per Iceta no és un acte de secessió, però Arrimadas i Albiol avisen Forcadell i els diputats que ho pagaran

CSQP considera xerrameca el referèndum unilateral

La ratificació al ple del Parlament per part dels diputats de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP de les conclusions del procés constituent a pesar de l'advertiment del Tribunal Constitucional (TC) ha estat interpretada pel PSC com un acte volgut d'enfrontament amb l'alt tribunal que no té cap conseqüència independentista, mentre que Ciutadans i el PP ho han considerat un acte antidemocràtic de desobediència que anuncien que tindrà conseqüències legals per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, així com per als diputats independentistes.

El líder socialista Miquel Iceta va considerar que l'acte d'ahir no va enlloc ni acosta la independència perquè pretén “desobeir sense que ho sembli”. El PSC considera que l'únic objectiu és “promoure l'enfrontament amb el TC” perquè contravé la resolució que invalida la declaració del 9-N, així com la interlocutòria en què el mateix tribunal ha advertit aquest 19 de juliol la cambra catalana sobre el pas que es disposava a fer ahir. Iceta afirma que ni el resultat del 27-S ni un de millor per als independentistes “habilita una majoria parlamentària a situar-se fora de la legalitat” i pregunta a JxSí i la CUP com pot ser que la llei catalana requereixi dos terços del Parlament per reformar l'Estatut i, en canvi, amb només 72 diputats es pugui “derogar de facto l'Estatut per substituir-lo per una Assemblea Constituent plenipotenciària”.

La cap de l'oposició, Inés Arrimadas (C's), no va dubtar a advertir la presidenta Forcadell que “no podrà defugir la responsabilitat” per haver permès que les conclusions es votessin al ple passant-se “la justícia per l'arc de triomf” a més d'acusar-la junt amb els membres de JxSí de la mesa de “desobedients esporuguits” per haver passar la pilota als seus diputats. Arrimadas qualificava la votació posterior de la majoria independentista de “dia trist per a la democràcia” i les conclusions aprovades, de “cop a la democràcia” perquè la hipotètica futura Assemblea Constituent sorgida de les urnes no se supeditarà a cap llei ni tribunal. El popular Xavier Garcia Albiol va advertir que, si es consumava la votació, el Parlament es convertiria “en una república totalitària” i va acusar Puigdemont d'actuar des de la investidura com un “agitador social”. Posteriorment va qualificar d'“atemptat a l'estat de dret” la decisió de Forcadell i la mesa de no impedir la votació, i va advertir els diputats independentistes que la votació “no els sortirà gratis” perquè “l'estat de dret actuarà”. Garcia Albiol els va advertir finalment que “han posat en risc molt seriosament l'autogovern de Catalunya”.

Catalunya Sí que es Pot (CSQP) dóna per trencada la defensa compartida d'un referèndum perquè considera que JxSí i la CUP tiren pel dret. El portaveu del grup, Joan Coscubiela, qualifica les conclusions del procés constituent de “burda manipulació” dels primers perquè la CUP tingui la “coartada” per ratificar la confiança a Puigdemont. Els acusa de “processisme” perquè l'única secessió que fan “és aprovar una moció cada tres mesos”.

LES FRASES

[A Forcadell] No podrà defugir la responsabilitat. El càrrec és més que cobrar 120.000 euros
Inés Arrimadas
presidenta del grup de ciutadans
És la valentia de les conclusions. Vostès es desconnecten unilateralment cada tres mesos amb mocions
Joan Coscubiela
portaveu de cat. sí que es pot
Diguin-ho: «Aquest Parlament es vol enfrontar al TC. Volem desobeir sense que ho sembli»
Miquel Iceta
president del grup del psc
Convertiran el Parlament en una república totalitària i posaran en risc l'autogovern
Xavier García Albiol
president del grup del pp


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid