Política

El govern espanyol recorre al TC pel “desacatament”

Rajoy blinda la unitat amb Sánchez i Rivera

El Consell de Ministres aprovarà el segon incident d'execució davant el tribunal

La mesa del Congrés aplaça la decisió sobre si CDC tindrà grup propi

“Alguns d'aquí es fan els sorpresos ara pel que ha decidit el Parlament però no és cap improvisació, sorprèn que sorprengui”, va constatar el portaveu de CDC al Congrés, Francesc Homs, en veure que la votació al Parlament era rebuda amb una convulsió general a Madrid. Qui va encarnar la rèplica de l'Estat espanyol va ser la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, que va improvisar una compareixença d'excepció a la cambra baixa per advertir que recorrerà al Tribunal Constitucional en contra del que jutja com un “desacatament”. “És un pas greu que vulnera el dret dels espanyols a decidir el marc constitucional”, va sentenciar Sáenz de Santamaría.

En contrast amb el pas a l'acció de la vicepresidenta espanyola, Mariano Rajoy es va limitar a fer una piulada a Twitter després de telefonar Pedro Sánchez (PSOE), Albert Rivera (Ciutadans) i Pablo Iglesias (Podem) i forjar amb els dos primers un front comú. “El govern continuarà actuant amb fermesa i proporcionalitat per garantir el compliment de la llei a Catalunya”, va dir Rajoy. Al seu torn, Sánchez posava fi a dies de silenci i descans irrompent a la seu del PSOE –sense acceptar cap pregunta– per condemnar la decisió. “No hi ha democràcia sense llei”, deia Sánchez. “És un greu error polític que només porta a la fractura i la divisió de la societat catalana”, va reblar.

La votació al matí va permetre que el nou pas del Parlament pogués ser abordat ja ahir en la reunió de la comissió de secretaris d'Estat i subsecretaris a La Moncloa, una cita setmanal que se celebra sota la batuta de Sáenz de Santamaría i que serveix de precuinat dels afers dels consells de ministres dels divendres.

La intenció del govern de Rajoy en funcions és, precisament, que el Consell de Ministres aprovi demà que l'advocat de l'Estat elevi un incident d'execució –el segon des que la figura existeix– contra la votació del Parlament. La tesi del govern és que el Parlament vulnera la sentència del TC del 2 de desembre del 2015 –que va declarar la nul·litat de l'inici de la desconnexió aprovada el 9 de novembre– i també la recent provisió del TC del 19 de juliol en la qual l'alt tribunal que presideix l'exmilitant del PP Francisco Javier Pérez de los Cobos advertia als poders i als seus titulars (amb un esment especial a la mesa del Parlament) del deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir els mandats del TC. De fet, el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, exigeix personalitzar la persecució en la presidenta del Parlament. “S'ha d'actuar contra Forcadell i els membres de la Mesa que han permès debatre-ho”, exigia Villegas.

El grup com a represàlia

En conèixer la notícia del que Junts pel Sí i la CUP aprovaven al Parlament, la mesa del Congrés –controlada per PP i C's– va decidir aplaçar excepcionalment fins al dilluns la resolució de si CDC pot tenir grup propi o bé és enviada al grup mixt. Si bé PP i PSOE avalaven el grup propi d'Homs –i més després que diputats anònims de CDC avalessin la mesa pactada per PP i C's–, ahir fonts parlamentàries van detectar un gir brusc en els dirigents populars i ara no es descarta la represàlia de negar-li un grup a Homs. Amb tot, segons les fonts, el PP pot optar per una decisió salomònica: permetre el grup propi de CDC al Congrés –tot i fregar el 15% obligatori dels vots– però vetar-lo al Senat. “Si els senyors de CDC volen diners, que els doni Bárcenas i que quedi amb Pujol a Andorra o Suïssa”, va etzibar el líder de Ciutadans, Albert Rivera.

LES FRASES

El govern continuarà actuant amb fermesa i proporcionalitat per garantir que es compleixi la llei
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
És un greu error polític que només porta a la fractura i a la divisió de la societat catalana
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
S'ha d'actuar contra Forcadell i els membres de la mesa que han permès debatre-ho
José Manuel Villegas
vicesecretari general de c's
És un pas greu que vulnera el dret dels espanyols a decidir el marc constitucional
Soraya Sáenz de Santamaría
vicepresidenta espanyola


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir plenament la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’acceptar suborns

barcelona