Política

Formació d'un nou govern a Espanya

Felip VI expressa a Iglesias la seva “preocupació” i “incomoditat” pel procés a Catalunya i les seves “conseqüències”

El líder de Podem transmet al monarca el seu ‘no' a Rajoy i diu que la votació del Parlament “dificulta” l'alternativa d'esquerres

L'endemà de la votació de les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent el rei Felip VI ha transmès aquest dijous als seus interlocutors a la ronda de consultes per a la investidura la seva “preocupació” i “incomoditat” per la situació política a Catalunya, així com per les “conseqüències” que pugui tenir. Així ho ha afirmat en roda de premsa després de la trobada el líder de Podem, Pablo Iglesias, que ha recordat la seva aposta per un referèndum com a sortida política a la situació a Catalunya.

Iglesias ha transmès al monarca la seva determinació a votar en contra de la investidura de Mariano Rajoy i, en canvi, la seva disposició a explorar un govern d'esquerres amb el PSOE. Amb tot, el líder de Podem veu “complicat” aquest acord d'esquerres perquè el PSOE no s'ha mostrat disposat a explorar aquest camí, i perquè la votació de les conclusions de la Comissió d'Estudis del Procés Constituent i el suposat acord entre Homs i el PP a la Mesa del Congrés “dificulten” l'entesa.

En tot cas ha assegurat que la seva formació és favorable a construir “un govern de coalició d'esquerres” que hauria de passar necessàriament pel suport del Partit Demòcrata Català (PDC). “Els números permeten un govern de coalició progressista”, ha dit.

Segons Iglesias, qui hauria de prendre la iniciativa per fer possible aquest govern d'esquerres és el PSOE, però l'acord requeriria una entesa també amb els partits independentistes catalans, ERC i PDC, i “a la vista del que va dir ahir el Parlament de Catalunya i que els diputats de Junts pel Sí es consideren a ells mateixos delegats de la Generalitat és una situació complicada i és més difícil que abans aconseguir un acord en aquesta direcció”.

En aquest marc també ha criticat el Partit Demòcrata Català per la seva estratègia al Congrés dels Diputats. Ha assegurat que la negativa del portaveu d'aquesta formació al Congrés, Francesc Homs, a admetre que va votar a favor del PP a les vicepresidències de la Mesa, això com els acords del PSOE i del PP amb els “independentistes” demostra una “enorme incoherència” de les tres formacions.

El líder de C's ha descartat també que la seva formació pugui arribar a cap acord amb C's -com va intentar el PSOE la passada legislatura- adduint a les diferències programàtiques i al resultat de la consulta que la seva formació va fer entre les bases després del 20-D. En aquest sentit ha negat també que pugui existir cap acord per fer una abstenció massiva de tota l'oposició per permetre una investidura de Rajoy i desbloquejar la situació.

També ha mantingut la pressió al PSOE advertint que una oposició convertiria els socialistes en aliats del govern de Mariano Rajoy. Aquesta abstenció, segons el líder de Podem, deixaria tot el pes de l'oposició a la seva formació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona