Política

Sobiranisme

Procés constituent

JxSí i la CUP defineixen la hisenda pròpia, que anirà al ple després de l'estiu

El disseny de les forces independentistes preveu una agència tributària, una junta de tributs i un nou consell fiscal que assessorarà el govern

El mateix dia que el Consell de Ministres anunciava que vol que el Tribunal Constitucional estudiï si la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha delinquit per l'aprovació de les conclusions de la comissió del Procés Constituent, Junts pel Sí i la CUP anaven per feina i presentaven el text de la segona llei de desconnexió amb l'Estat. Es tracta de la norma que defineix l'administració tributària catalana, que els grups de la majoria independentista han treballat en ponència conjunta. Després d'haver-ne dissenyat l'esquelet, les forces sobiranistes preveuen portar-lo al ple –perquè comenci la tramitació parlamentària– després de l'estiu. Es tractarà de la segona llei de ruptura que hi arriba després que, aquest dimecres, s'acceptés la de l'agència catalana de protecció social.

La llei de l'anomenada hisenda pròpia es divideix es tres grans apartats: el que recull les disposicions generals sobre el sistema tributari de Catalunya, el que detalla l'agència tributària i la junta de tributs de Catalunya, i, finalment, el que dissenya l'institut d'investigació fiscal i d'estudis tributaris i el consell fiscal de Catalunya. Aquest últim és un òrgan de nova creació en què hi participarien acadèmics i experts en matèria tributària i que assessoraria el govern. Des de Junts pel Sí van fer ahir especial èmfasi en aquesta institució que, segons els sobiranistes, pretén ser un punt de trobada entre el sector públic i el sector privat, que treballen en l'àmbit de la fiscalitat dels ciutadans. Es tracta d'un ens que, segons va destacar la diputada de JxSí Maria Senserrich que “no existeix a Espanya però sí en països avançats com ara Austràlia, Àustria o Dinamarca”. L'objectiu, segons Senserrich, és fer més transparent l'administració tributària.

Diferent de l'actual

La de la hisenda pròpia és una de les tres normes de ruptura sobre les quals pivota el procés de desconnexió. Les altres dues són la citada de l'agència de protecció social catalana i la de transitorietat jurídica.

“És una llei molt important, és l'estructura econòmica més gran que tindrem”, sentenciava Senserrich, que destacava que la pretensió és construir “un model diferent del que tenim ara, en què depenem de l'Estat espanyol”. La diputada de Junts pel Sí va advocar per una hisenda pròpia “eficaç, moderna, eficient i al servei dels ciutadans”.

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant, per la seva banda, va subratllar que espera que, passat l'estiu, en el tràmit parlamentari, els grups participin i enriqueixin l'ara esquelet de l'agència tributària catalana. Recordem que, malgrat treballar-se en ponència conjunta, el projecte l'han treballat només Junts pel Sí i els anticapitalistes, ja que la resta de partits van declinar participar-hi.

La prèvia de l'agència de protecció social

El pas fet ahir s'afegeix al de dimecres, quan el Parlament va donar llum verd a la tramitació de la proposició de llei per a la futura seguretat social catalana. Hi van donar suport Junts pel Sí i la CUP, les dues forces que van treballar el projecte en ponència conjunta.

L'agència catalana de protecció social aglutinarà tots els organismes i estructures dels quals ja disposa la Generalitat en matèria de protecció social, pensions no contributives, sanitat i seguretat social. “Volem fer una agència moderna, que sigui clara per als ciutadans d'aquest país, que són en el fons els que tenen els drets i generen aquests drets”, sentenciava el diputat de Junts pel Sí Chakir el Hornani. Des de la CUP, la diputada Mireia Vehí va admetre que es tracta d'una norma encara “autonòmica” i que encara no gestiona drets com esperen que faci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri