Política

El govern obeirà el 27-S, i ERC i la CUP desacataran el TC

El president Puigdemont respon al TC dient que obeirà el Parlament, mentre que ERC i la CUP pensen a desacatar

L'oposició celebra la resolució del tribunal i CSQP afirma que no hi ha solució judicial

Tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, van respondre a la resolució del Tribunal Constitucional (TC) refermant el seu compromís amb la majoria independentista del 27-S, donant a entendre que això vol dir, si cal, desobeir les resolucions de l'alt tribunal. Puigdemont afirmava això en el seu compte de Twitter. “Obeirem, i tant que sí. Obeirem el Parlament, complirem el compromís amb els ciutadans i bastirem un estat lliure, modern i pròsper.” “Som molt conscients del que hem vingut a fer i de les conseqüències que pot tenir”, reconeixia al 3/24 el conseller Romeva poc abans que es conegués la resolució del TC.

La coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, també va refermar el compromís “amb el mandat que la gent va expressar a les urnes el 27 de setembre” i va negar que existís la separació de poders a l'Estat espanyol, perquè l'única resposta de l'Estat al debat parlamentari català és el recurs als tribunals.

Per la seva banda, la CUP manté obertament que desacatarà la resolució, perquè no reconeix legitimitat a un tribunal que considera que té l'encàrrec de resoldre per la via judicial un contenciós polític que l'executiu espanyol defuig abordar. També el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, va obrir la porta a desacatar la decisió de l'alt tribunal. “Si hem de desacatar, desacatarem”, advertia Tardà tot reafirmant el compromís del seu partit a mantenir-se fidel a la cambra catalana, una expressió –la de “mantenir-se fidels”– que també utilitzava Pascal en el comunicat del PDC.

Ciutadans i el PSC van considerar “normal” i “raonable” la resolució de l'alt tribunal amb relació a l'aprovació al Parlament de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. El vicepresident del Parlament i membre de l'executiva de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra, va repetir que quan un ciutadà infringeix les lleis, els tribunals actuen, i aquest és el cas que s'ha produït al Parlament, recordava. Espejo-Saavedra va insistir, però, que no correspon als polítics determinar quina ha de ser la conseqüència jurídica per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La diputada socialista Alícia Romero va considerar “raonable” la decisió del TC tenint en compte que, en la interlocutòria del 19 de juliol, ja havia advertit la cambra que portar a votació les conclusions de la comissió podria tenir conseqüències. En declaracions a l'ACN, Romero va celebrar que la decisió del tribunal s'hagués pres per unanimitat i va demanar al Parlament i al govern que s'abstinguin “de fer qualsevol acció que porti
a la via unilateral”.

El president del grup parlamentari del PP, Xavier García Albiol, va tornar a sobresortir, aquest cop amb unes declaracions que incloïen un flagrant error històric que posteriorment va haver de rectificar. Així, el líder popular va acusar els independentistes de provocar “el que no va aconseguir ni Franco, posar en risc l'autonomia i l'autogovern”, passant per alt que sota el règim de Franco no hi havia ni autonomia ni autogovern. Més tard, Albiol es va excusar pel seu “error d'exposició”.

En darrer terme, Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, va advertir que la sentència fa evident un cop més que no hi ha solució jurídica al conflicte polític entre Catalunya i Espanya, i menys encara penal.

LES FRASES

Obeirem, i tant que sí. Obeirem el Parlament, complirem el compromís
Carles Puigdemont
president de la generalitat
Quan qualsevol ciutadà infringeix les lleis, els tribunals actuen
José M. Espejo-Saavedra
vicepresident del parlament per ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona