Política

El PDC, sense grup al Congrés

Mas: “Ens han volgut eliminar”

L'expresident de la Generalitat observa en la pèrdua del grup propi una operació per fer descarrilar el procés

L'antiga CDC explora integrar-se al grup d'ERC, que ja insinua un probable rebuig en espera de rebre petició formal

Diu la dita que no hi haurà independència sense Convergència. A Madrid ho saben, i és per això, segons Artur Mas, que les meses del Congrés i del Senat han deixat sense grup propi la nova marca convergent, el Partit Demòcrata Català (PDC). “Ens han volgut eliminar, disminuir, i no ho han aconseguit i no ho aconseguiran”, va advertir ahir l'expresident de la Generalitat. El dirigent de la nova CDC sosté que si Catalunya té una oportunitat d'esdevenir independent, aquesta passa necessàriament pel que el seu partit representa: “És molt evident: el PDC és l'element que inclina la balança a favor de l'opció real que Catalunya tingui un estat.”

Mas, perseguit judicialment per haver posat les urnes el 9-N, hi veu una operació coordinada per “destruir” l'antiga Convergència, amb tots els mitjans per liquidar-la personalment i políticament.

L'enuig convergent s'adreça contra el PP, el PSOE, Ciutadans, i especialment Podem i els comuns, ja que amb la seva abstenció a la mesa van permetre que el partit taronja fos “l'executor” de la humiliació del PDC relegat al grup mixt. “Nosaltres mai hauríem votat contra la constitució d'un grup com el d'En Comú Podem, per molt adversaris polítics que siguem. Ells, en canvi, han votat al costat del PP i el PSOE”, va lamentar el cap de files a Madrid, Francesc Homs, que les últimes setmanes ha rebut moltes crítiques justament d'En Comú per haver pactat suposadament la mesa de la cambra baixa amb els populars. “Se li ha acabat el discurs, a Pablo Iglesias. No es pot ser tan caragirat a la vida”, es va desfogar Homs.

Després de la reunió del conjunt de diputats i senadors convergents a Madrid, també hi va haver retrets per a Ciutadans, que ha gallejat per haver enviat amb el seu vot CDC al mixt. “Faig una aposta:Ciutadans acabarà votant a favor dels perseguits per la justícia per corrupció, és a dir el PP, i ens ha volgut literalment destruir a aquells que estem perseguits per la justícia per posar les urnes”, va reptar Mas. La indignació convergent emanava també de la comparació que Homs va fer del líder de Ciutadans, Albert Rivera, amb els mètodes del chavisme veneçolà. La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, va recordar que el 2010 al Parlament CDC no va posar impediments perquè C's tingués un subgrup al costat de Solidaritat a la Ciutadella.

En tot cas, els responsables del partit observen un ús “sectari” del reglament del Congrés contra el pluralisme polític i recorden que el 2004 Esquerra va poder constituir un grup propi malgrat no complir el requisit d'haver assolit el 15% dels sufragis a totes les circumscripcions que es va presentar.

Assumida la nova situació, l'antiga Convergència es planteja ajuntar els seus diputats i els d'Esquerra i donar així un nou gir a la unitat d'acció que els dos partits independentistes escenifiquen a Madrid. Homs no vol generar un debat públic al respecte. La negociació pot anar per llarg i estaria lligada a la possibilitat que hi hagi unes terceres eleccions a Espanya: “Estem davant d'una legislatura que no sabem si durarà quatre mesos o quatre anys. Com que no és una urgència, tindrem ocasió de parlar-ne”, va avançar l'exportaveu del govern.

En tot cas, ERC es manté a l'expectativa, tot i rebre amb recels la demanda. El seu portaveu al Congrés, Joan Tardà admetia ahir que Homs li havia avançat informalment aquesta opció la vigília, però la direcció del partit, que és a qui s'haurien d'adreçar perquè és qui decidiria, no ha rebut cap sol·licitud formal per part del PDC. “Si això passa, el partit ho haurà d'estudiar i prendre una decisió”, apuntava Tardà, que recordava que no hi ha pressió temporal, perquè reglamentàriament el canvi des del grup mixt es pot fer en qualsevol moment.

Això sí, a “títol personal”, el portaveu no es mostra gaire partidari d'integrar els exconvergents, per raons similars a les que es van esgrimir per evitar una llista conjunta. “Per l'independentisme és més important que hi hagi dues veus que no pas una de sola, perquè això palesa la seva transversalitat, i com més veus distintes, millor, perquè hi ha matisos”, tancava. Tardà, a més, recorda que això no beneficiaria “en res” ERC, i que el PDC ja tindria “molta visibilitat” al grup mixt.

LES FRASES

El PDC és l'element que inclina la balança a favor de l'opció real que Catalunya tingui un estat
Artur Mas
President del PDC
Cal abraçar un ampli espectre de la societat; hi ha matisos i al Congrés, com més veus distintes, millor
Joan Tardà
portaveu d'erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia