Política

Pressupost per pressionar Sánchez

Rajoy suma Rivera a l'elaboració del sostre de despesa i els comptes per forçar el PSOE a l'abstenció

Obren un “canal permanent” de negociació

El líder de C's s'ofereix de pont a PP i PSOE i exigeix un “pacte per Espanya”

Rescatant un proverbi hindú, el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va celebrar que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, li obri el terreny de joc i li permeti iniciar el debat del sostre de despesa, l'obligat pas previ a l'elaboració dels pressupostos, fins i tot abans de saber si hi haurà o no investidura. “Hem fet un primer pas. La més llarga caminada comença sempre amb un primer pas”, va sentenciar ahir Rajoy. Estrenada la seva sintonia econòmica, Rajoy i Rivera confien ara que l'intercanvi de xifres i documents entre el PP i C's sigui el detonant que forci el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a transitar del no a l'abstenció per desbloquejar una Espanya que suma set mesos i mig en funcions. “Si Sánchez manté el no està condemnant Espanya al bloqueig i a una crisi institucional sense precedents”, avisa Rivera per redoblar la pressió sobre el PSOE.

L'endemà de reunir-se amb Sánchez, Rajoy es va entrevistar amb el líder de C's durant una hora i mitja –trenta-cinc minuts més que en la cita de la vigília– i en va sortir celebrant el simple fet de no haver-se estimbat contra el no a tot del líder socialista. “Avui surto de la reunió sabent que puc negociar i puc continuar intentant-ho. Ahir no hi havia negociació”, va contraposar Rajoy l'empatia que veu en Rivera i l'enrocament que veu en Sánchez. “Les diferències entre PP i C's són perfectament superables”, va constatar en to optimista.

En l'insòlit moment que viu Espanya, Rivera va haver d'explicar quina és la coherència de debatre el sostre de despesa i com fer el pressupost del 2017 amb un president en funcions que no sap si serà o no reelegit i amb el qual manté que C's sempre s'abstindrà i que mai no el votarà afirmativament en una investidura. “Si és pel bé d'Espanya, aquí estem”, va proclamar Rivera. Fins i tot amb el Rajoy que abans ell havia vetat? “Rajoy és el candidat que ha proposat el rei, no hi ha alternativa”, va esgrimir. A diferència del que va fer quan gestava el pacte amb el PSOE, aquesta vegada prescindeix del seu equip de treball i obre un “canal permanent” de “via directa” entre Rajoy i ell.

26 d'agost, la data límit

Si bé la llei espanyola del govern assegura que un executiu en funcions té prohibit elaborar el sostre de despesa, la jugada de Rajoy i Rivera obeeix a la pressa que dicta el calendari: els pressupostos han de ser aprovats i enviats pel Consell de Ministres al Congrés abans del 30 de setembre i el 15 d'octubre el govern espanyol ha de precisar a Brussel·les el camí de contenció del dèficit. Amb aquesta urgència, l'última data per a la investidura de Rajoy que ho faria possible seria el 26 d'agost i, a partir d'aquí, el risc d'haver de prorrogar el pressupost seria real.

Conscient que a més de la investidura està en joc l'agenda econòmica, Rajoy va tornar a deixar clar que no anirà a una investidura si sap que és fallida i si sap que després no té estabilitat parlamentària. “Sense algun compromís per part del PSOE no hi haurà govern. Sense algun compromís per part de C's no hi haurà governabilitat”, va prevenir. El president espanyol fins i tot es va fer valer recordant a tots la seva condició de ser ara “el candidat proposat pel rei”, encara que ell mateix posi en qüestió el títol amenaçant d'incomplir l'article 99 de la Constitució que l'obliga en to imperatiu a acudir al ple d'investidura.

Tot i haver compartit noranta minuts amb ell, Rivera sorprenia donant per fet que Rajoy acudirà a un ple d'investidura aviat. Amb ironia gallega, el líder del PP el va corregir: “Que no es donin per descomptades coses que altres donen per descomptades.”

Com que l'acostament de PP i C's no es tradueix per ara en un sí de Rivera, Rajoy té només els 137 vots populars i la clau de La Moncloa continua en mans d'una abstenció de Sánchez. Veient l'abisme que els separa, Rivera es va oferir de pont a populars i socialistes fent valer que té “cintura” i que avala el PP a Madrid i el PSOE a Andalusia. A Rajoy i a Sánchez, però, els exigeix com a prioritat firmar un “pacte per Espanya” en contra de la veu del Parlament.

Document de similituds

Per apuntalar la imatge que ara va per feina, Rajoy va entregar un document a Rivera –i a Sánchez per correu– de tretze pàgines i deu propostes de pacte en el qual compila totes les coincidències que ha vist entre l'ideari del PP i el vell pacte PSOE-C's del febrer que ell havia ridiculitzat com “el pacte dels Toros de Guisando”. El document, a més d'alguna concreció com la creació d'un fons de capitalització per a cada treballador a imitació del model austríac, proposa generalitats com “millorar les polítiques actives d'ocupació”, “avançar en innovació tecnològica”, “impulsar un pacte per l'educació” o “millorar els mecanismes de denúncia de la corrupció”.

Si bé Rivera se centra a oferir-se al PP com a soci preferent en l'economia, l'entorn de Sánchez no va voler entrar a valorar les possibles coincidències del document popular i es va limitar a celebrar que Rajoy hagi començat a pactar amb “les dretes”. En el camí per arrossegar el PSOE a l'abstenció, el president espanyol confia que un gir de C's al sí seria la palanca del viratge, però fonts properes a Rivera donen per fet que serà el PSOE el que transitarà tot sol a l'abstenció per evitar les terceres eleccions. “Si jo no veiés cap possibilitat no hauria acceptat l'encàrrec del rei”, avisa Rajoy, que precisament ahir va compartir un despatx amb Felip VI sense que a l'horitzó s'albiri una data per a una investidura.

LES FRASES

No serà fàcil ni ràpid però fem un primer pas. La més llarga caminada comença amb un primer pas
Mariano Rajoy
president espanyol en funcions
Si Sánchez manté el no està condemnant Espanya al bloqueig i a una crisi institucional sense precedents
Albert Rivera
president de ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta